24. Tusványos: elérkezett a regionalizmus ideje

Cselekvő részvételre sarkalló jelmondatot választott az idei Tusványos, a 24. alkalommal megrendezendő Bálványosi Nyári Szabadegyetem - magyarázta A mi időnk szlogen jelentését Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke kedden, a tábor szervezőinek marosvásárhelyi sajtóértekezletén.

A programtervezetet a várkávézóban Molnár Imola, Sándor Krisztina, Jakab Attila, Vadász Szatmári Huba és Vass Orsolya ismertette az újságírókkal.

Meglepte a szervezőket az a nagy érdeklődés, amit a sajtó részéről tapasztaltak az idei, 24-ik Tusványos-rendezvények iránt, ugyanis a magyar és a román média képviselői is szép számban vettek részt a tájékoztatón. Elhangzott, hogy már márciusban összeállt az első programtervezet, amelyen természetesen egészen a kezdésig, július 23-ig dolgoznak, bár már 80-90 százalékban elkészültek vele.

Az idei, július 23-28. között megrendezésre kerülő Tusványos mottója A mi időnk! Ezt azzal magyarázták a szervezők, hogy a tusványosi rendezvényeken másként telik az idő.

Az idei tábor fő témája a regionalizmus. Ennek kapcsán több előadásra is számíthatnak a résztvevők. A rendezvény egyik sajátossága az lesz, hogy a beszélgetések sok résztvevővel zajlanak majd, adott esetben hat-hét-nyolc meghívott is ül az asztal mellett - hívta fel a figyelmet Sándor Krisztina, a szervező Magyar Ifjúsági Tanács elnöke, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezetője, a tábor programfelelőse.

Ugyancsak az idei rendezvény sajátosságai közé tartozik, hogy sok külföldi vendégre számítanak, elsősorban olyanokra, akik a regionalizmus szakértői. Többek közt katalán, baszk és finnországi svéd meghívottjai is lesznek a tábornak, de nem maradnak el a magyarországi politikusok sem, szép számban lehet számítani a Fidesz élvonalára. A román résztvevők közül Smaranda Enache, Valentin Stan, Sabin Gherman, Ovidiu Pecican neve hangzott el, illetve Dorin Florea marosvásárhelyi polgármesteré, aki szintén meghívást kapott és el is fogadta azt.

Orbán Viktor magyar kormányfő szokás szerint szombaton tart előadást, de részt vesz a szabadegyetemen Németh Zsolt, Répás Zsuzsanna, Semjén Zsolt, Tarlós István, Schiffer András, Schöpflin György és még sokan mások is.

Jakab Attila tavalyi főszervező arról számolt be, hogy a 2012-es Tusványosnak több mint 40 ezer regisztrált résztvevője volt, ami a tábor kapacitását le is fedte. „Szabadegyetem és fesztivál is egyben, ezért igyekeztünk, hogy a szórakoztató, szabadidős programok kínálata is gazdag legyen, hogy aki szórakozni jön, az meghallgassa az előadásokat is, és aki az előadások kedvéért érkezik, az részt vegyen a szórakoztató rendezvényeken is” – mondta Jakab Attila.

A koncerttervekről, fellépőkről Vass Orsolya tájékoztatta a sajtót. A nagyszínpad mellett egy kisebb színpadot is felállítanak, ahol ismert, vagy feltörekvő együttesek, előadóművészek, humoristák lépnek fel. Az idén a műszaki feltételek is jobbak lesznek az eddigieknél, ígérte Vadász Szatmári Huba, akitől megtudtuk, hogy a technikai felszerelés hallhatóvá és láthatóvá teszi a színpadi eseményeket azok számára is, akik távolabb lesznek.

A mentőszolgálat mellett a csíkszeredai és gyergyószentmiklósi vöröskereszt is bevetésre készen áll a tábor ideje alatt, ahogy a vadőrök is igyekeznek távol tartani a medvéket. Az öttagú csapat mellett további 140 személy, zömében önkéntes dolgozik azon, hogy július 23-28. között minden zökkenőmentesen történjen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?