Tényleg baj van: Székelyföldön is megszűnhetnek magyar osztályok

A szórványban, de még a Székelyföldön is megszűnhetnek középiskolai magyar tannyelvű osztályok – derült ki a kilencedik osztályos helyek számítógépes elosztása után.

Kedden elsőként a Maros megyei RMDSZ kongatta meg a vészharangot. A közleményük szerint a kilencedik osztályok beiskolázását elemezve egyrészt kitűnik, hogy a szakoktatás iránt nincs kellő érdeklődés a magyar diákok körében, az alacsony létszámú jelentkezés miatt osztályok szűnhetnek meg. Másrészt az ellehetetlenülő osztályindítás révén történő átcsoportosítás miatt Szászrégenben és Segesváron veszélybe kerül a középiskolai szintű magyar oktatás. 

Kolozs megyében sem derűs a helyzet, ami a középiskolai magyar tannyelvű osztályokban betöltött helyeket illeti – tudtuk meg Péter Tünde főtanfelügyelő-helyettestől. A legveszélyeztetettebb a Válaszútra kihelyezett, Alexandru Borza iskolához tartozó magyar tannyelvű osztály, ahol mindeddig 24 hely maradt betöltetlen a 29-ből.

A kolozsvári Transilvania Szakközépiskola magyar osztályában 15, a dési A. Mureșanu Elméleti Líceum humán osztályában 12, a szamosújvári Ana Ipătescu Elméleti Líceum magyar osztályában 18 hely maradt betöltetlenül a számítógépes elosztást követően. Bánffyhunyadon is gond van: a helyi szakközépiskola turizmus profilú osztályában 19 betöltetlen magyar hely maradt üresen, a Jósika Miklós Elméleti Líceum reál osztályában 4, a humán osztályában 9,  a mezőgazdasági-állatgondozói profilú osztályáben ugyancsak 19.

A kolozsvári Református Kollégium reál osztályában 6 hely, a Brassai Sámuel Elméleti Líceum matematika-informatika szakán 8 hely maradt betöltetlen, a természettudományi líceumban pedig 5.

Péter Tünde szerint valamennyit javulhat még a helyzet Kolozs megyei szinten az 50 pótvizsgázó diák beiskolázásával, viszont ők sem tudják lefedni a teljes hiányzó létszámot ahhoz, hogy valamennyi magyar tannyelvű osztály megmaradjon.

Burus Siklódi Botond, a Romániai Pedagógusok Szövetségének elnöke a maszol.ro-nak megerősítette: a Kolozs és Maros megyei helyzet egész Erdélyre érvényes. „Még itt Hargita megyében is elveszíthetünk osztályokat, mivel megemelték a szakiskolai osztályok létszámát 29-re” – vetítette előre Burus, rámutatva, hogy a szórvány sokkal jobban megsínyli majd az alacsony diáklétszámot. Mint mondta, konkrét adatok nem állnak még a szervezet rendelkezésére ahhoz, hogy láthatóvá váljon, hol vannak a "forró pontok", ahol végérvényesen megszűnhetnek magyar osztályok. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?