Befellegzett a szakképesítés nélküli munkának a vendéglátásban

Csak szakképzett alkalmazottak dolgozhatnak a vendéglátóiparban az Országos Turisztikai Hatóság legújabb rendelete szerint, írja a szatmar.ro. A rendelet az éttermi konyhán dolgozókra, bárosokra, recepciósokra és szakácsokra vonatkozik, a turisztikai ügynökségeken pedig az alkalmazottak legalább felének kell szakképzettnek lennie.

Răzvan Filipescu, Országos Turisztikai Hatóság elnöke szerint fontos a 100 százalékos kvóta bevezetése a hotelekbe, ugyanis a vendég bármilyen kategóriájú hotelt választ, a kiszolgálás színvonala minőségi kell hogy legyen: például a recepciósnak kell tudnia legalább egy idegen nyelvet és ismernie kell a környék nevezetességeit is.

Az alkalmazottak képzésére szakközépiskolák állnak rendelkezésre, valamint léteznek turisztikai profillal rendelkező osztályok is. Fontos, hogy a tanulni vágyók olyan tanfolyamot válasszanak, amely a Munkaügyi Minisztérium által is elismert.

A hotelek, éttermek, bárok ellenőrzésére majd csak akkor kerül sor, amint a rendelet megjelenik a Hivatalos Közlönyben. Amellett, hogy ellenőrizni fogják az alkalmazottak szakképesítését, a munkaszerződéseket is vizsgálják. A rendellenességekért akár 30 ezer lejes büntetést is kiróhatnak egy-egy vendéglátóipari egységre.

Az országban mintegy 1300 szálloda van nyilvántartásban, ez körülbelül százezer szobát jelent. A szálláshelyek összessége mintegy 8 ezerre tehető, a turisztikai vállalatok száma pedig 3100-ra. 

Kimaradt?