Tanulnak a pedagógusok a hétfőn megnyitott Bolyai Nyári Akadémián

Ünnepélyesen megnyitották a Bolyai Nyári Akadémiát hétfőn Csíkszeredában. „Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni”- a Szent-Györgyi Albert gondolatát mottóként választó 23. Bolyai Nyári Akadémián idén összesen 68 szakmai előadó és foglalkozásvezető irányítása alatt 344 pedagógus vesz részt. A rendezvény fő támogatója Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A megnyitóünnepségen az egybegyűlt pedagógusok, tanfelügyelők mellett jelen volt többek között Király András, az oktatási minisztérium államtitkára, mint a rendezvény egyik fővédnöke, illetve Hoffmann Rózsa, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára képviseletében, továbbá Varga Attila, Köznevelésért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság vezetője, Burus Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnöke, valamint Lászlóffy Pál, az RMPSZ tiszteletbeli elnöke.

A Bolyai Nyári Akadémia a Kárpát-medence egyik legnagyobb pedagógus-fóruma. „Nagy öröm számunkra, hogy évről-évre meg tudjuk szervezni, hiszen nagyon sok szakmai és kollegiális kapcsolat szokott itt kialakulni” – mondta el felvezetőként Ferencz Salamon Alpár az RMPSZ programigazgatója. Burus-Siklódi Botond, az RMPSZ elnöke ünnepi köszöntőjében a rendezvény fontosságáról beszélt. Mint elmondta, a társadalom óriási kihívások elé állítja a pedagógusokat, amelyekben nem lehet megállni a helyet folytonos továbbképzések nélkül. Az oktatási rendszerek sikeressége pedig a pedagógusokon múlik.

„Elterjedt manapság az a nézet, hogy az iskolák, oktatási intézmények elavultak, valamint a tanítási módszerek sem megfelelőek. Ezen a kialakult képen kell változtatni, a módszereken túl az oktatásügyben is kell fejlesztéseket eszközölni” – fejtette ki Burus, hozzátéve, hogy kitartó, eredményes pedagógusok révén lehet jó az oktatási rendszer, és reményének adott hangot, hogy az esetleges szemléletváltáshoz a Bolyai Nyári Akadémia is hozzájárul.

Megtisztelő, közös feladatnak minősítette beszédében a romániai magyar oktatás szolgálatát Király András, oktatásügyi államtitkár. „Mi kell legyünk a mozdonya a kisebbségi oktatásnak” – jelentette ki és hozzátette, hogy meg kell keresni azokat az eszközöket, amelyek a minőségi oktatást szolgálják.

A Bolyai Nyári Akadémia azért van, hogy a tanároknak is legyen lehetőségük tanulni. „Bárki, aki már számos végzetséggel rendelkezik, megtapasztalhatja a Heuréka! érzését” – mondta el az egybegyűlteknek Varga Attila a magyarországi Köznevelésért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság titkára, aki Hoffman Rózsa államtitkár üdvözletét adta át az egybegyűlteknek.

Lászlóffy Pál, az RMPSZ tiszteletbeli elnöke köszöntőjében arra tért ki, hogy a társadalom példaképei kell hogy legyenek a tanárok, ez a pedagógusi pálya lényege.

A Kárpát-medencei pedagógusszövetségek nevében Jókai Tibor a Szlovákiai Pedagógusszövetség elnöke is köszöntötte az egybegyűlteket, ezt követően Antal Attila, Csíkszereda alpolgármestere szólalt fel, elmondva, hogy számos új kezdeményezést lehet elindítani az újabb kiadását megért Bolyai Nyári Akadémián, az itt szerzett tapasztalatokat érdemes feldolgozni. Keresztély Irma, Kovászna megye, és Bartolf Hedvig Hargita megye főtanfelügyelőinek ünnepi köszöntőjét követően a résztvevőket Darvas Kozma József, római katolikus címzetes esperes, valamint Solymossy Alpár unitárius lelkész áldotta meg. Az ünnepélyes megnyitót Kis Bora színművész és Nagy Lóránd zenetanár fellépése színessé.

Kapcsolódók

Kimaradt?