Szigorítaná az érettségit a romániai lakosság többsége

Elnéző a szülőkkel és diákokkal, de bíráló a tanárokkal szemben – ilyen a romániai közvélemény az IRES felmérése szerint, amelyet az érettségi lezártával készítettek egy 1148 tagú, felnőttekből álló mintán.

A romániai lakosok 82%-a úgy véli, hogy kevesebb, de jobban felkészült fiatalnak kéne érettségi diplomát kapnia. Az IRES közvélemény-kutató cég szerint a mégkérdezettek mindössze 14%-a gondolja azt, hogy az érettségit még a mostaninál és könnyebbé kell tenni, hogy még többen átmenjenek.   

Az Elképzelések az érettségiről – 2013 című felmérés szerint a romániai szülők 92%-a nem fizetne csúszópénzt, hogy biztosítsa gyermeke sikeres érettségijét. Nyolc százalék viszont nyíltan bevallotta, hogy hajlandó lenne “kis figyelmességgel” megvásárolni csemetéje számára az érettségi oklevelet.

Az alanyok negyede a tanárokat hibáztatja a vizsgabotrányokért, amelyek szinte évente felütik a fejüket. 13% szerint viszont a szülők, 10% szerint a tanügyi rendszer, és 10% szerint a diákok a felelősek a csalásokért, míg van, aki a tanügyminisztériumot, a kormányt, és olyan is akad (6%), aki a médiát hibáztatja az érettségin történt csúszópénzbotrányért.

A megkérdezettek 24%-a úgy vélekedik, hogy azok a diákok, akiknek kenőpénz árán sikerült az érettségijük, sikeresek lesznek az életben.

Ugyanakkor 86%-os azoknak az aránya, akik szerint elsősorban a korrupt tanárokat kell megbüntetni a csalási kísérlet miatt. A válaszadók egynegyede szerint a csúszópénzbotrányba keveredett szülőkre és diákokra semmiféle büntetést nem kell kiszabni.

Míg 2012-ben még a megkérdezettek 78%-a gondolta úgy, hogy az érettségi eredmények a végzősök reális tudásszintjét tükrözik, addig most ez az arány 60%-ra csappant. Ez nyilván összefügg azzal, hogy a közvélemény szerint az idei érettségi könnyebb volt, mint a tavalyi.

A felmérést július 9-én és 10-én végezte az IRES egy 1148 tagú, 18. életévüket betöltött személyekből álló mintán, a hibalehetőség 3%-os.   

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?