Közmunkára fogják a sofőröket, ha nem fizetnek büntetést

Komolyabban veszi a rendőrség ezentúl a forgalmi kihágásokért kirótt bírságokat – írja a Gândul napilap. A jegyzőkönyvet hazaküldik, az átvételt pedig aláírás igazolja. Ha a szabálytalankodó gépkocsivezető nem hajlandó átvenni a jegyzőkönyvet, végrehajtót küldenek a nyakára, de ha ezzel sem sikerül behajtani a büntetés összegét, közmunkára fogják a közösség javára.

Ugyanez a kidolgozás alatt lévő jogszabály kötelezi a rendőrséget is, hogy legtöbb két hónapon belül a kihágás észlelése után küldje ki a jegyzőkönyvet a szabálysértő sofőrnek. A külföldiek kifizethetik adósságaikat a határon. A Belügyminisztérium uniós szinten egyeztet a tagállamokkal a forgalmi együttműködés terén, így a külföldön kapott büntetésektől sem szabadul meg egyetlen európai sofőr sem.

A törvénytervezet szerint egységes és átlátható eljárás lépne érvénybe, amely az unió valamennyi tagállamában is követhető.

A bírság kifizetésére két év türelmi időt tesz lehetővé a tervezet, ez után mindenképp a közösség hasznára kell ledolgozni a büntetést.

Kimaradt?