Illés főtanfelügyelő-helyettes leváltását kérik a magyar szülők

Illés Ildikó, a Maros Megyei Tanfelügyelőség főtanfelügyelő-helyettesének leváltását kéri a Liviu Rebreanu Általános Iskola szülői kezdeményező csoportja, és olyan főtanfelügyelő-helyettes kijelölését kéri az RMDSZ-től, aki betartatja az intézményvezetőkkel a  magyar anyanyelvű tanulók nyelvi jogait és mindent megtesz annak érdekében, hogy a két-tannyelvű tanintézmények valós multikulturális erődök legyenek, nem másodrendű állampolgárokat nevelő intézmények.

A Liviu Rebreanu Általános Iskola szülői kezdeményező csoportja üdvözli a döntést, hogy a Maros Megyei Tanfelügyelőség leváltani készül Adina Maria Chirilă igazgató asszonyt, aki több hónapja megtagadja a magyar szülők jogos, és az Országos Diszkriminációellenes Tanács két határozatával alátámasztott kérését, amelynek célja az iskolában valós kétnyelvűség meghonosítása az intézményben.

Ugyanakkor sajnálattal veszik tudomásul, hogy Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes asszony -  akit az oktatási törvény alapján az RMDSZ javasolt a tisztség betöltésére – a történtekből nem vonja le a megfelelő tanulságot, és teljesen mellőzi saját felelősségét a kialakult helyzetben.

A szülők, állásfoglalásukban felhívják a közvélemény figyelmét arra, hogy a magyar szülők – akik  hónapok óta több figyelemfelkeltő akciót szerveztek gyerekeik nyelvi jogainak érvényesítéséért - többször, szóban és írásban is felkérték a főtanfelügyelő-helyettes asszonyt, hogy oldja meg a helyzetet, hogy közvetítsen az igazgatónő és a szülők között, de ezt nem tette meg.

„Fontos megjegyeznünk, hogy Illés Ildikó szakmai és erkölcsi kötelezettsége a két tannyelvű iskolákban tanuló magyar gyerekek jogait érvényesíteni, nem azért kapott felhatalmazást az RMDSZ által képviselt magyar közösség részéről, hogy azt nyilatkozza, hogy a Liviu Rebreanu Általános Iskolában minden rendben van. Hogyan lehet rendben egy olyan iskolában, amelyet megbírságolt az Országos Diszkriminációellenes Tanács (ODT) a magyar gyerekek diszriminációja miatt?” – olvasható a szerkesztőségünkbe eljuttatott levélben.

Az ODT döntése óta Illés Ildikót többször felkérték a szülők, tegyen lépéseket a diszkrimináció megszüntetése érdekében. A szülők úgy vélik, Illés Ildikó a Liviu Rebreanu Általános Iskolában zajló események irányába mutatott passzív hozzáállása az igazgatónő botrányos ellenállásához képest sokkal nagyobb mértékben hozzájárult a múlt csütörtöki, szülők közötti incidenshez, lévén, hogy a főtanfelügyelő-helyettes asszony már rég felszólíthatta volna az igazgatónőt arra, hogy teljesítse a szülők jogos kérését, valósítsa meg az iskolai kétnyelvűséget. Mint mondják, ez a kötelezettség nem a szülőket illeti, hanem Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes asszonyt, hiszen ő az a személy, aki a magyar tanulók érdekeit hivatott képviselni.

Az állásfoglalás szerint Demeter-Erdei Zoltánnak – akit, mint minden egyes magyar aligazgatót, ebben a városban a román anyanyelvű igazgatók semmibe vesznek –, igazgatóhelyettes minőségében voltak mulasztásai az előző években a kétnyelvűség meghonosításával kapcsolatban, azonban az utóbbi időben támogatta a szülők akcióját annak ellenére, hogy ezügyben a főtanfelügyelő-helyettestől semmilyen támogatást nem kapott. 

Továbbá a szülők úgy vélik, Illés Ildikónak nem lett volna szabad beáldoznia Demeter-Erdei Zoltánt mint bűnbakot, és a főtanfelügyelő-helyettes döntése mögött azt sejtik, ezt azért tette, mivel nem szeretne lemondani a saját főtanfelügyelő-helyettesi székéről.

„Közismert az a jelenség, amely a városban működő két tannyelvű intézményekben zajlik - ezekről Illés Ildikó is tud, ellenük nem tesz semmit – amelyekben a román anyanyelvű igazgatók a román pedagógusokkal karöltve, a magyar aligazgatókat semmibe veszik és megtévesztik. Valószínűleg ez történt az évzárón kitűzött trikolór kokárdák és nyakkendők esetén is, ebben az esetben Illés Ildikónak el kellett volna ítélnie a román anyanyelvű igazgatónőt és a román tanári kart” – fogalmaznak a szülők.

A magyar aligazgató hozzáállásának köszönhetően az iskolában a magyar gyerekek már a tavaly magyar nyelvű oklevelet kaptak, és ez megtörtént ugyanúgy az idei évzárón is, amikor a magyar tagozaton az összes kitűnő tanulmányi eredményt elérő tanuló magyar nyelvű oklevelet és érdemoklevelet kapott, annak ellenére, hogy az oklevélbotrány már javában zajlott. Ezzel kapcsolatban is helytelenül járt el a főtanfelügyelő-helyettes, azt az utasítást osztva ki  a többi két tannyelvű intézményben dolgozó aligazgatóknak is, hogy ne osszák ki a kétnyelvű okleveleket.

A szülők felhívják a figyelmet arra is, hogy a kétnyelvűség hiánya nem csak a Liviu Rebreanu Általános Iskolában érhető tetten, sőt a legtöbb iskolában ennél rosszabb a helyzet, és Illés Ildikó főtanfelügyelő asszony érdektelenül szemléli a Maros megyei magyar tanulók intézményesített diszkriminációját.

A felsoroltakkal összhangban a szülők felkérik az RMDSZ megyei szervezetét, hogy váltassa le Illés Ildikót a Maros Megyei Tanfelügyelőség éléről, és a magyar oktatás koordinátoraként jelöljön ki olyan főtanfelügyelő-helyettest, aki betartatja az intézményvezetőkkel a  magyar anyanyelvű tanulók nyelvi jogait és mindent megtesz annak érdekében, hogy a két-tannyelvű tanintézmények valós multikulturális erődök legyenek, nem másodrendű állampolgárokat nevelő intézmények.

Továbbá kérik Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettest, hogy Demeter-Erdei Zoltán aligazgatói állását erősítse meg, valamint vállalja fel azt nyilvánosan, hogy a Liviu Rebreanu Általános Iskolában kialakult helyzetért elsősorban a román anyanyelvű tantestület, valamint Adina Maria Chirilă igazgató asszony a valódi felelősek a magyar gyerekek diszkriminációjáért.

Illés Ildikó a maszol.ro kérdésére hisztériának minősítette a leváltását követelő kezdeményezést.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?