Letámadták a magyar szülőket a Liviu Rebreanu iskola tanévzáróján

Incidens történt  csütörtökön a  marosvásárhelyi Liviu Rebreanu Általános Iskola tanévzáró ünnepségén: a román szülők egy része rátámadt a magyar szülőkre, akik a kétnyelvűség fontosságára hívták fel a figyelmet a rendezvényen. Az udvaron rövid dulakodás is volt a két tábor között.

A történtekre Brassai Zsombor, Maros megyei RMDSZ-elnök pénteken tiltakozó levélben reagált. A politikus a maszol.ro-nak elmondta, az évzáró ünnepségen a magyar szülők egy óriáspannót feszítettek ki „Kétnyelvű Európa, kétnyelvű Liviu Rebreanu Iskola” felirattal, amelyen a kétnyelvű Európát szemléltették spanyolországi és angol fotókkal, feliratokkal, míg a molinó alsó részén a "director" szó szerepelt. 

A szülők némán álltak a pannóval, majd egy idő után a román szülők elkezdtek méltatlankodni és hangoskodni. Néhányan a magyarok csoportjához mentek, és kitépték kezükből a plakátot. Végül az ünnepélyen jelen lévő csendőröknek kellett a botrányt lecsillapítaniuk, egy agresszív román szülőt és két magyart kikísértek az épület elé, ahol tisztázták a kialakult feszült helyzetet.

„Megdöbbenéssel veszem tudomásul, hogy a kétnyelvűség okán a Liviu Rebreanu Általános Iskolában incidens tört ki” – olvasható Brassai Zsombor levelében, amelyet pénteken juttatott el szerkesztőségünkbe. A politikusnak meggyőződése, hogy az utóbbi héten mesterkélten felfújt kétnyelvűoklevél-botrány, a 2-es iskola átnevezését megelőző és követő egyes román politikusok nyílt támadásai, magyarellenes kijelentéseik vezettek ahhoz, hogy a csütörtök esti évzárón véleményüket óriásplakáton megjelenítő magyar szülőket rágalmazták.

A megyei elnök elfogadhatatlannak tartja azt, hogy a törvények által szavatolt nyelvi jogainkat nemcsak, hogy figyelmen kívül hagyják a város és a megye egyes politikusai, hanem magyarellenes kijelentéseikkel veszélyes társadalmi feszültséget idéznek elő.

Az elnök szerint, tekintettel arra, hogy a nyelvi jogok érvényesítését nem lehet az iskolákra bízni, melyek vezető tanácsában fölényes többségű a román képviselet, illetve egy általános iskola és három középiskola kivételével nincsenek magyar igazgatók, a helyi tanács szintjén kell rendezni a problémát. Az RMDSZ vásárhelyi frakciója határozattervezetet terjeszt a helyi tanács elé, amely szerint az iskolákban elrendelik az épületek belső tereinek kétnyelvű feliratozását.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?