Románia nem mond le a mentolos cigarettáról

A kormány költségvetési meggondolásból nem tiltja be az ízesített cigaretták gyártását és forgalmazását annak ellenére, hogy az uniós direktívák ezt kérik. Ezt nemrégiben közölte Varujan Vosganian gazdasági miniszter, aki memorandummal folyamodott az ügyben a kormányhoz.

Tilos lehet a mentolos, a vaníliás és a csokis cigaretta

Az Unió ugyanis nagyon szigorú jogszabályokat léptet életbe 2015-től a dohányipari termékek előállításának, forgalmazásának és főleg fogyasztásának csökkentése érdekében. Az előírás, amellett, hogy meghatározza a cigaretta méreteit, színét és nikotintartalmát, megtiltja a különböző aromák bedolgozását a termékekbe, mivel azok a kiskorúakat szoktatják rá a dohányzásra. A szabályzat meg is nevezi ezeket az aromákat: mentolos, vaníliás, csokoládés.  

Továbbá a csomagolóanyagokon az eddigi 40 százalékos felület helyett 75 százalékban kell ábrázolni dohánytól szétroncsolt tüdőt és rákos daganatot, és szűkíteni kell a reklámozási lehetőségeket is.

Ábrám Zoltán orvos, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem tanára a maszol.ro-nak elmondta, maga a dohányzás ártalmas az egészségre nézve, függetlenül attól, hogy ízesített vagy sem az elszívott cigaretta. „Nem az a gond, hogy ízes, hanem az, hogy cigaretta, mert a dohányzás okozza a megbetegedést” – hangsúlyozta a közegészségtannal foglalkozó szakember.

Szerinte a mentolos vagy egyéb ízesítésű cigarettákat inkább reklámcélból gyártják, egy fajta csali a rászoktatásra. Azt  nem lehet még megállapítani, hogy mennyivel károsabb a nem ízesített cigarettáknál ez a termék. „A dohányzás káros hatása 10-20 év alatt bizonyítható. Aki 15 évesen cigarettázik, arról 20 évesen még nem mondható el, hogy a cigaretta megbetegítette” – erősítette meg az orvos.

Pénz vagy élet?

Románia inkább felemeli a cigarettára kivetett jövedéki adó értékét, minthogy bevezesse az egészség megőrzését szorgalmazó intézkedéseket. A döntést az indokolja, hogy az országnak szüksége van pénzre, márpedig a jövedéki adó aránya igen jelentős a költségvetésben.

A kormánynak címzett, és Varujan Vosganian gazdasági miniszter által aláírt memorandum részletesen kifejti, az ország második legnagyobb jövedelmező ágazata a dohányipar, 2007-ben 3,1 milliárd lejt hozott az államkasszának kizárólag a jövedéki adóból, 2012-ben pedig 7,7 milliárdot.

A dohányáru jövedéki adójából származó keret egy része az egészségügyi törvény által szavatolt egészségmegőrző programok finanszírozását képezi, egy százalékot pedig a tanügyminisztérium kap. Ezért az EU-s előírásnak „negatív hatása lesz a költségvetésre, valamint az egészségügyi és az oktatási minisztérium bevételeire” – olvasható a memorandumban, ami miatt azt javasolja, Románia ne írja alá az Európai Bizottság által előterjesztett egyezményt, hanem kérje annak módosítását, különös tekintettel a mentolos ízesítésre, ami a miniszter szerint nem célozza a kiskorúakat.

Ezzel kapcsolatban az egészségügyi tárca vezetője, Eugen Nicolăescu azt nyilatkozta, fontosnak tartja az egészségmegőrzést és a dohányzás visszaszorítását a lakosság körében, ám mivel ő is a kormány tagja, mindenben aláveti magát a kormány döntéseinek.A döntés így Victor Ponta miniszterelnök kezében van.

Kimaradt?