Érdemtelen botrány egy érdemoklevél ügyében

Nem volt jogalapja a Maros megyei főtanfelügyelő átiratának, amelyben megtiltotta a kétnyelvű érdemoklevelek használatát a marosvásárhelyi oktatási intézményekben – jelentette ki a maszol.ro-nak a Maros megyei RMDSZ elnöke.

Brassai Zsombort azért kerestük meg, mert országos botránnyá dagadt a szervezetnek az a kezdeményezése, hogy kétnyelvű érdemoklevelek kinyomtatásával segítse a marosvásárhelyi iskolákat. A román sajtó szombaton már arról cikkezett, hogy az RMDSZ magyar nyelvű érettségi diplomákat osztogat a végzősöknek.

Az ügyben már pontosított az oktatási minisztérium. A tárca egyik illetékese a Mediafax hírügynökségnek szombaton elmondta, nem a diákok végezettségét igazoló okmányokról van szó, hanem „olyan díszoklevelekről, amelyeket a diák otthon berámázva kitehet a falra”.

Brassai a maszol.ro-nak megerősítette: az RMDSZ által kinyomtatott érdemokleveleknek semmi közük az érettségi diplomához. „Azoknak a diákoknak osztogatják az osztályfőnökök, akik elsők voltak a tanulásban, legszebben énekeltek, vagy az élen végeztek a futóversenyen” – magyarázta. A kétnyelvű oklevélnek szerinte gyakorlati haszna legfennebb annyi lehet, hogy a diák esetenként mellékelheti például egy ösztöndíjpályázathoz. „Nem kell külön hitelesített fordítást készíteni sem magyarból románra, sem fordítva” – tette hozzá.

Tájékoztatása szerint ezek az okmányok nem tartoznak a tanfelügyelőségek vagy a minisztérium hatáskörébe. „Ha egy iskolának telik a költségvetéséből, akkor készíttett ilyen érdemokleveleket, ha nem, az osztályfőnökökre bízza ezt a feladatot. Tőlünk Marosvásárhely osztályfőnökei kértek segítséget. Mi nem tettünk egyebet, csak kinyomtattunk ilyen okleveleket” – mondta Brassai.

A politikus időközben utánanézett, és megtudta: nincs olyan jogszabály Romániában, amely megtiltaná a kétnyelvű érdemoklevelek használatát. A romániai közoktatásban használt okmányokat egy 2011-es októberi miniszteri rendelet szabályozza. „A rendelet felsorolja azokat az okmányokat, amelyeket kötelező módon románul kell kibocsátani, és ezeket között az érdemoklevelek nem szerepelnek” – szögezte le Brassai, aki ezért jövő héten felszólítja a főtanfelügyelőt, vonja vissza a tiltást.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint a botrányt egy olyan ember robbantotta ki, „aki nem sokat ért a 21. századból”. A politikust szombaton, Besztercén kérdezték az újságírók az ügyről.  „Ezek az oklevelek tudomásom szerint nem szegnek meg semmilyen törvényt. Nem hiszem, hogy bárkinek is ártanak, ha egy érdemoklevélre a román mellett magyar, s miért ne, angol szöveg kerül” – fogalmazott Kelemen Hunor. 

Csattanós válasz Pașcannak

Mint ismert, a botrányt Marius Pașcan demokrata-liberális szenátor robbantotta ki csütörtökön. A politikus Ştefan Someşan főtanfelügyelő lemondását kérte, miután több középiskolai végzős diák kétnyelvű érdemoklevelet kapott a tanintézményétől. Szerinte a dokumentumok kibocsátói megszegték a tanügyi törvényt, amelynek értelmében hivatalos okiratokat kizárólag román nyelven lehet kibocsátani. Kifogásolta azt is, hogy az RMDSZ által adományozott kétnyelvű oklevelek nem tartalmazzák az oktatási minisztérium és a tanfelügyelőség pecsétjét, illetve az állam nemzeti szimbólumait. Ştefan Someşan a PDL-s politikus nyomására átiratban megtiltotta az iskoláknak csütörtökön a kétnyelvű okmányok használatát.

Marius Pașcan csattanós választ kapott pénteken Brassai Zsombortól. A politikus közzétette az RMDSZ-szervezet Facebook-oldalán azt a kizárólag román nyelvű érdemoklevelet, amit a fia kapott a Művészeti Líceumban. Ezen az oklevélen sem szerepel az oktatási minisztérium és a tanfelügyelőség pecsétje és az állam nemzeti szimbólumai sem.

Brassai a maszol.ro-nak szombaton elmondta: az RMDSZ a Bolyai Farkas Líceumban használt okleveleket használta mintának az adományoklevelek kinyomtatásakor. „Ha a mi okmányaink Marius Pașcan szerint törvénytelenek, akkor a Bolyaiban évek óta törvénytelen okleveleket használnak” – jelentette ki.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?