Botrányt kavartak a kétnyelvű érdemoklevelek Marosvásárhelyen

Nevetségesnek tartja a Maros megyei RMDSZ-szervezet elnöke Marius Pașcan demokrata-liberális szenátor vádjait, amelyekkel a nemrégiben kiadott kétnyelvű érdemokleveleket illette – írja a vasarhely.ro. „Azért csodálkozom nagyon, mert Marius Pașcan pártfőnöke éppen a napokban nyilatkozta azt, hogy lejárt a hisztériák ideje. Nevetségesnek tartom ezt a hozzáállást” – fogalmazott Brassai Zsombor.

Paşcan ugyanis Ştefan Someşan, a Maros Megyei Tanfelügyelőség főtanfelügyelőjének a lemondását kéri, miután több, líceumot végzős diák oklevele két nyelven, azaz románul és magyarul került ki az intézményből, Ilyés Ildikó tanfelügyelőhelyettes jóváhagyásával. A PD-L képviselője úgy nyilatkozott, a Tanfelügyelőség ezáltal megszegi az országos tanügyi törvényt, mely szerint hivatalos okiratokat kizárólag román nyelven lehet kibocsátani.

Brassai Zsombor szerint ez nem a tanfelügyelőség hatásköre, az iskolákra volt bízva, hogy oldják meg az oklevelek kérdését úgy, ahogy tudják. „Az iskolák igazgatóságának nincs lehetősége arra, hogy több száz lejt költsön az oklevelek megszerkesztésére, ezért fogadták el a segítségünket” – szögezte le Brassai, aki elmondta, az oktatási intézmények vezetőivel való találkozót követően döntöttek úgy, hogy 1600-1800 oklevelet készíttetnek a város magyar iskolásai számára, az okleveleken minden egyes szó románul és magyarul is le van írva. „A kétnyelvű diplomák kiadása jelzésértékű volt részünkről, sajnáljuk, hogy ezt a jelzést nem érti a szenátor úr, aki a kampányban még minden marosvásárhelyi szenátorjelöltjének tüntette fel magát” – hangsúlyozta a Maros megyei RMDSZ-elnök.

Paşcan szerint Someşan súlyos törvényszegést követett el, a tanfelügyelőség vezetője azonban cáfolja a vádakat. Úgy nyilatkozott, az intézmény nem adott ki egyetlen ilyen oklevelet sem. Egyiken sem szerepel a tanfelügyelőség fejléce, sem az Oktatási Minisztériumé, „biztosan egy garázsban nyomtatták őket” – vélekedett az igazgató. Hozzátette, amennyiben sikerül azonosítani a tetteseket, felelősségre vonják őket, ugyanis a vétek nem a Maros Megyei Tanfelügyelőséget illeti.

Később Someşan bevallotta, a „hamis” oklevelek nyomtatásában az intézmény egyik alkalmazottja, az RMDSZ képviselője, is részt vett. „A mi intézményünk nem részese a diplomák kiadásának – hangsúlyozta. - A tény, hogy bizonyos személyek az RMDSZ-en belül, akik a tanfelügyelőség alkalmazottjai is, beleavatkoztak az ügybe, egy másik probléma. De ezért az intézmény nem vállal felelősséget.”

Ilyés Ildikó tanfelügyelőhelyettes, aki jóváhagyta a kétnyelvű oklevelek nyomtatását, a vádak kapcsán úgy nyilatkozott, valamennyi iskolában normális dolognak tartja ezeket a diplomákat, ezért is hagyta jóvá azokat, tükörfordításban.

Brassai Zsombor pénteken eljuttatta szerkesztőségünknek a hivatalosnak minősülő oklevél egyik példányát, amelyet a Művészeti Líceum diákjai kaptak kézhez. Hangsúlyozta, a kétnyelvű oklevelek helyett a román nyelvű okleveleket osztották ki a diákoknak valamennyi magyar diáknak. "A román sajtó és Marius Paşcan szenátor azt vetették fel, hogy az általunk adományozott kétnyelvű oklevelek nem tartalmazzák az Oktatási Minisztérium és a tanfelügyelőség címerét és az állam nemzeti szimbólumait. A fiam által kapott oklevél sem tartalmazza egyik inkriminált elemet sem. Ez az eset is jól mutatja, hogy a PDL-s szenátor által kreált ügy pusztán etnikai indíttatású" – fogalmaz Brassai.

Kimaradt?