Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspök: meg kell próbálni lelkiekben élni, közelebb kerülni egymáshoz

„Akár normális körülmények között élünk, akár megpróbáltató helyzetben, akár szabad emberként vagy börtönben, az embernek felelősen kell gondolkodnia, cselekednie és élnie. Azt az időt, ami adatott, valamilyen isteni tartalommal kell megtölteni, olyan lábnyomokat kell magunk után hagynunk, ami nem a sűrűbe visz, hanem kivezet onnan” – jelentette ki a Maszolnak adott interjúban a Magyar Unitárius Egyház püspöke. Bálint Benczédi Ferencet advent kapcsán arra kértük, összegezze az elmúlt évet.

Az unitárius püspök szerint a 2020-as esztendő sok lehetőséget rejtegetett magában, nagy reményekkel indult az egyház januárban, amikor meghirdették, hogy ez az év legyen a felelősség éve. Össze is állították a programot, amely azt kívánta körüljárni, mi is a felelősség, és hogy tartozunk-e felelősséggel életünkért, környezetünkért, embertársainkért.

Bálint Benczédi Ferenc felidézte: januárban már a hírekben hallani lehetett, hogy „valahol messze” kitört a járvány, de akkor még nem gondolták, hogy Romániába is elérhet. „Márciusban váratlanul ért, amikor megtudtuk, hogy már az országban is vannak esetek, és ez egy semmihez sem hasonlítható helyzetbe sodorta az egyházat” – jelentette ki.

A püspök szerint hihetetlenül felfokozott, gyors tempójú mindennapokat élt át az unitárius egyház, és a kényszer miatt muszáj volt lelassulni, ám szerinte ez egy jó alkalom a számvetésre, az önmagunkkal, a családunkkal való foglalkozásra. Megjegyezte: amikor bejelentették, hogy a vírusveszély az országban is fennáll, és mindenkitől azt lehetett hallani, hogy „felelősen éljünk, figyeljünk egymásra”, úgy érezte, mintha a januári gondolataikat országos szinten felkarolták volna.

„Akár normális körülmények között élünk, akár megpróbáltató helyzetben, akár szabad emberként vagy börtönben, az embernek felelősen kell gondolkodnia, cselekednie és élnie” – nyilatkozta az egyházfő.  Elmondta, hogy annak, amit az idei évre terveztek, a nagy része a „kátyúba veszett”, ám pozitívumként említhető, hogy nagyon gyorsan összeállt egy úgynevezett operatív testület, amely az állami és egészségügyi rendelkezésekről közöl híreket a gyülekezetek vezetőivel.

Próbálták kihasználni a technika adta lehetőségeket

Mint 2020-ban a rendezvények többsége, az istentiszteletek is online térbe szorultak, és élni kellett a technika adta lehetőségekkel – mondta el a püspük. Bálint Benczédi Ferenc szerint az elején nem mindegyik lelkész rendelkezett digitális eszközökkel, és nem is értettek mind hozzá, ám most már szinte mindegyikük használja ezeket. Eleinte telefonon, majd a Facebook segítségével igyekeztek eljuttatni az egyház üzeneteit a híveknek. „Hogy ennek mi lesz a következménye, arra nem akarok jóslatot mondani, de biztos, hogy minden téren drasztikus változásokat hoz” – mondta a püspök. 

Bálint Benczédi Ferenc azt látja, hogy nagy a hallgatóság, akik bekapcsolódnak az istentiszteletekbe, ám távlatilag azt reméli, hogy mihamarabb átesik az emberiség ezen a járványon, és ha nem is térhetünk vissza ugyanoda, ahol voltunk, de újra sor kerülhet a személyes találkozókra. Hozzátette: a templomban is előfordul, hogy a hívek „elbóbiskolnak, vagy elkalandozik a gondolatuk”, de mégis legalább egy órát ott ülnek a padokban. „Sajnos az online istentiszteleteken nem lehet azt mérni, hogy mennyire tudnak odafigyelni a hívek a bibliai üzenetre, vagy, hogy mennyire tudnak elmélyülni” – magyarázta.

Az istentiszteletek mellett néhány gyülekezetben tartottak megemlékezéseket, ám az összegyházi rendezvények többségét is online formában rendezték meg, így a dévai zarándoklatot is, amelyet istentisztelet formájában rögzítettek a belvárosi templomban. A helyi rendezvények közül is a legtöbb online valósult meg, néhány gyülekezet szervezett is kisebb programokat, elsősorban a nyári időszakban, amikor egy kicsit szabadabb volt a mozgáslehetőség.

Az operatív testület azt javasolta valamennyi egyházközségnek, hogy lehetőleg online módon szervezzék meg a programokat, hogy kizárhassák annak a lehetőségét, hogy az általuk szervezett valamelyik rendezvényen betegedjenek meg az emberek.

„A hangsúlyt az emberi létre kell helyezni”

Bálint Benczédi Ferenc úgy véli: járványidőszakban a hangsúlyt az emberi létre kell helyezni, és nem kell olyan alkalmakat teremteni, ahol egymást megfertőzhetjük. Arról is beszélt: maga is megszokta, hogy egy héten többször megy színházba, hangversenyre, vagy barátokkal találkozni, ám most maga is „a négy fal között” ül, ahogyan mindenki ezt teszi. Ezeket a találkozásokat nyilván nem lehet online módon pótolni, ám benne a jókedv tartja a lelket, és néha a lánya is szokta emlékeztetni: gondoljon csak bele, „nem vitték a Duna-csatornához vagy Szibériába”.

„Nagyon lelket és eszet próbára tevő időszak ez. Voltak a történelemben még megpróbáltató időszakok, és hiszem azt, hogy kibírjuk, ha reménykedünk, hogy a Jóisten nem hagy magunkra. A betegségeknél is ugyanez a helyzet, ha a beteg reménykedik, hamarabb gyógyul, ha pedig lemond magáról, az orvos már nem tud mit tenni érte” – emlékeztetett a püspök.

Arra a kérdésünkre, hogy vannak-e vírustagadó lelkészek az unitárius egyházban, Bálint Benczédi kijelentette: ha nem is azonnal, de több felszólítás, értesítés, körlevél után többnyire elfogadták a vírusveszélyt és a törvényeket is. Mint mondtam, vannak olyan lelkészek, akik időnként túlzásnak tartják egyik-másik rendelkezést, viszont mindenkivel megpróbálják beláttatni azt, hogy ezek a gyülekezeti tagok egészségének védelmét szolgálják. Az általános tapasztalat az, hogy az unitárius gyülekezetek „messze túlnyomó többsége” betartotta ezeket a rendelkezéseket.

„Az elmúlt években adventből kirakatrendezés lett”

Advent alkalmából a püspök azt üzente: a történelemben még voltak ilyen periódusok, amikor fertőző betegségek ütötték fel a fejüket, és a szorult helyzetben jobb, ha a belső szoba csendjében leülünk, és Istenhez imádkozunk. „Én nem hiszem, hogy akármennyire is gondokkal vergődő ember legyen valaki, ne találná meg magában azt a parányi szikrát, ami kinyitja a lelkét Isten felé” – jelentette ki.

A püspök szerint az istenséget önmagunkban kell keresni, nem rajtunk kívül, és adventkor minden embernek igyekeznie kell ezt a jóságot, jóságos lelket fölmutatni. Mint fogalmazott, nagy-nagy jézusi parancs, hogy szeressétek ellenségeiteket, és nehéz megtenni az első lépést, megbocsájtani, ám mégis, szerinte a következő hetekben meg kell próbálni egy kicsit lelkiekben élni, és közelebb kerülni egymáshoz.

„Az advent amúgy is a várakozás, a készülődés időszaka, és az elmúlt években azt láttuk, hogy ebből kirakatrendezés lett, a kereskedelem föllendül, mindenki vásárol, és ez csak elkápráztatja az ember szemét. A karácsonyra készülődés nem ebből áll” – mondta Bálint Benczédi Ferenc, hozzátéve: jómaga bízik benne, hogy a Jóisten mindenkinek erőt ad, és mindenki elérkezik a karácsonyi világossághoz.

Kapcsolódók

Kimaradt?