Parkolóházak építését tervezi a sepsiszentgyörgyi önkormányzat

Nem csökken a gépkocsik száma Sepsiszentgyörgyön, ezért az önkormányzat felmérést készít beazonosítva azokat a területeket, ahol parkolóházakat lehet építeni. Antal Árpád polgármester szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: középtávon – tehát két-három éven belül – emeletes parkolóházak építését tervezik.

Sepsiszentgyörgyön jelenleg 21 782 gépkocsi van forgalomba íratva, ami azt jelenti, hogy a 18 ezer háztartás többségére egynél több autó jut, sőt valószínű, még ennél is több gépkocsi parkol a városban, hiszen a lízingelt vagy a külföldön bejegyzett gépkocsik nem szerepelnek az önkormányzat nyilvántartásában. Ugyanakkor a környező falvakról is beáramlanak autók a városba.

„Programokat indítottunk el, folyamatban van a régi gépkocsik felvásárlására indított projekt, a közterületen hagyott roncsokat elszállítjuk, a garázstulajdonosokat köteleztük, hogy a garázsban és ne a közterületen tartsák a gépkocsijaikat, mégsem sikerül elérni, hogy csökkenjen az autók száma. Mivel a parkolónak alkalmas területek nagysága korlátozott, arra a következtetésre jutottunk, hogy egyetlen megoldás középtávon az emeletes parkolóházak építése” – részletezte a polgármester.

Hozzátette, próbálják védeni a meglévő zöldövezeteket, bár „szomorúan” tapasztalja, hogy vannak, akiknek az autójuk fontosabb, mint az egészségük, és a zöldövezetek rovására kérik a parkolók kialakítását. Jelenleg az Ág és a Gyár utcák közötti területen bontják az önkormányzat intézményeinek tulajdonában levő régi raktárakat, oda parkolókat alakítanak ki, de valószínű, a helyszín alkalmas parkolóháznak is. Ha szükséges, a megfelelő területeket meg is vásárolják.

Az elképzelés szerint legtöbb kétemeletes parkolóházakat építenek, mert figyelembe kell venni a környező lakóházak árnyékolását. A létesítmények tetején sátortetős sportpályákat alakítanak ki, hogy a nagyobb gyerekeknek, akik már nem járnak játszótérre, legyen mozgásterük.

(A címlapkép a szerző felvétele)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?