A betegellátás mellett nehézkes a hozzátartozók tájékoztatása Sepsiszentgyörgyön

A koronavírus járvány miatt bevezetett kórházi látogatási tilalom sok kényelmetlenséget okoz a betegeknek, a hozzátartozóknak és az egészségügyi alkalmazottaknak is, mutatott rá András Nagy Róbert.

A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház igazgatója szerdai online sajtótájékoztatóján elmondta: az egészségügyi alkalmazottaknak nehézséget okoz, hogy a betegellátás mellett találjanak időt és módszert a hozzátartozók tájékoztatására is.

Megfeszített üzemmódban dolgoznak a fertőző osztályon

András Nagy Róbert szerint a látogatási tilalom és a súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzöttek folyamatos ellátása miatt rendkívül nehéz a hozzátartozókkal való kapcsolattartás, emiatt néhányan vádaskodnak, mert úgy érzik, nem kapnak kielégítő válaszokat a páciensek állapotáról. Rosu Mátyás orvosigazgató szerint jelenleg súlyos és kritikus állapotban lévő koronavírus-fertőzötteket kezelnek, az egészségügyi személyzet folyamatosan a betegek mellett van védőöltözetben.

A sepsiszentgyörgyi kórház vezetősége arra kéri a betegek hozzátartozóit, hogy naponta 13–15 óra között érdeklődjenek telefonon, mert a nap többi részében a szakemberek nincsenek abban a helyzetben, hogy felvegyék a telefont. Arra kérik a betegek hozzátartozóit, hogy a családon belül szervezzék meg, hogy csak egy személy tartsa a kapcsolatot a kórházzal, aki meg is osztja az információkat a családdal, hogy a szakemberek tudjanak minden beteg egy hozzátartozójának információval szolgálni és az ellátással is foglalkozni. 

Rosu Mátyás szerint jelenleg 252 beteget kezelnek a sepsiszentgyörgyi kórházban és az elmúlt egy hónapban összesen 1219 páciens volt beutalva. A jelenleg benn fekvők között 82-en koronavírus-fertőzöttek és 15-en fertőzésgyanúsak. Az intenzív terápián 12 beteget kezelnek. Az elmúlt egy hét alatt 55 koronavírus-fertőzöttet engedtek haza gyógyultan, ám ez idő alatt 13 haláleset is történt. A koronavírus-fertőzés miatt elhunytak életkora 76 és 92 év között volt, mindannyiuknak voltak társbetegségeik.

Gyorsan fogy az oxigén

Sok súlyos és kritikus állapotban lévő koronavírus-fertőzött érkezik a sepsiszentgyörgyi kórházba, akik oxigénterápiára vagy lélegeztetőgépre szorulnak, hívta fel a figyelmet Rosu Mátyás. Hozzátette: a kórház bejáratához épített moduláris sürgősség épületében is megnőtt az oxigénfogyasztás, mivel ott fogadják a koronavírus ó-fertőzötteket vagy fertőzésgyanús betegeket, akik oxigénterápiára szorulnak addig is, amíg elvégzik a szükséges vizsgálatokat és eldöntik, hogy melyik osztályra utalják őket.

Az oxigénbeszállítók jelezték, hogy nem tudják megfelelő ütemben biztosítani az oxigénpalackokat, ezért a kórház vezetősége úgy döntött, a moduláris sürgősségi épület mellé költöztetik az oxigén-vésztartaléktartályt és onnan biztosítják a páciensek oxigénellátását. Emellett egy másik tartályból megnövelték a járványosztály oxigénellátásának kapacitását is.

(A címlapkép a szerző felvétele)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?