Szakmai, közösségi térré alakítanák át a csíkszeredai szakszervezetek művelődési házát

Összetett tervek megvalósítására készül a csíkszeredai önkormányzat a város tulajdonában lévő volt Szakszervezetek Művelődési Házának közösségi térré alakításával. A végső cél a fiatal, kreatív szakemberek támogatása és helyben való boldogulásának elősegítése – hangzott el azon a sajtótájékoztatón amelyet Korodi Attila polgármeseter és Hegedüs Csilla, az RMDSZ kulturális főosztályának ügyvezető alelnöke tartott szerdán.

A kreatív szakmák, az induló vállalkozások támogatása, a vállalkozói réteg és a civil szféra összekapcsolása a kulturális élet szereplőivel, oktatási-, kutatási programokkal kulcsfontosságú Csíkszereda életében – mondta el az esemény felvezetőjében Korodi Attila. A sajtótájékoztató helyszíne, a volt Szakszervezetek Művelődési Háza azzá a hellyé válhat, ahol a „Csíki szürkeállomány találkozhat” és együtt működtethet különböző programokat – tette hozzá. 

„Lehet bármilyen jó helyi kezdeményezés, ha nincs hozzárendelve eszköztár” – jelentette ki a polgármester. Hozzátette: fontos lesz a jövőben a székelyföldi városokban induló, hasonló kezdeményezéseket összekötni egymással.

Hegedüs Csilla kifejtette: az Európai Unióban a kreatív és kulturális ágazat mintegy 12 millió embert foglalkoztat, és több jövedelmet termel, mint például az autóipar. „Ezekben a szakmákban főleg fiatalok dolgoznak” – emelte ki. Hozzátette: az RMDSZ javaslataiban vissza nem térítendő támogatással, adókedvezményekkel ösztönöznék ezen ágazatok fejlődését.

Az alelnök szerint a támogatások segítségével elérhető volna, hogy a jelenleg külföldi munkavállaláson gondolkodó fiatalok helyben tudjanak boldogulni. Hegedüs Csilla szerint a volt szakszervezeti művelődési házban olyan élettel teli tér jöhet létre, ahová „egyszerűen jó jönni”. Az alelnök rámutatott: Székelyföldön „hihetetlen mennyiségű” kreativitás van, amelynek kibontakozását mindenképpen támogatni kell annak érdekében, hogy ne váljon lakatlanná az ország a fiatalok távozásával.

(Címlapfotó: a szerző felvétele)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?