Ez a romániai valóság: a kórházi folyosókra költözött a koronavírusos betegek ellátása

Olyannyira leterhelt a bukaresti Matei Balș Járványtani Intézet, hogy már a kórház folyosóin is koronavírusos betegeket ápolnak. Az improvizált körülményekről egy koronavírus-fertőzött fiatal osztott meg felvételeket a közösségi médiában, és a kórház egyik orvosa megerősítette, hogy a felvételek valósak, sőt, véleménye szerint nemcsak náluk ez a helyzet.

A Facebookon megjelent fotók, videókon látszik, amint a kórház folyosóin várakoznak, fekszenek a koronavírusos betegek, többen közülük oxigénes kezelést kapnak.

Cam asa arata holurile spitalului Matei Bals cu bolnavi de Covid , este inspaimantator , nu mai au pe unde sa ii...

Posted by Constantin Vasile Ifteme on Tuesday, 24 November 2020

„Az intenzív terápia a folyosóra költözött. El sem tudom mondani, mennyit dolgoznak az orvosok, reggel óta nem láttam őket, hogy egy pohár vizet innának. Emberek, meg kell értenünk, hogy az egészségügyi rendszer nincs ahogyan helytálljon, hamarosan össze fog omlani, ha még nem tette meg” – fogalmazta meg figyelmeztető üzenetét az aggasztó körülményeket dokumentáló páciens. 

Adrian Marinescu, a Matei Balș Járványtani Intézet orvosa a Digi24 műsorában megerősítette, hogy a képek, videók a valós állapotokat tükrözik, és szerinte ezzel nem csak ez a bukaresti kórház van így. A fővárosban ugyanis már egy ideje naponta legalább ezer új fertőzést igazolnak, és ha ezeknek csak a húsz százaléka szorul oxigénes kezelésre, nincs elég kórházi hely az ellátásukra, magyarázta az orvos. 

Hozzátette, van, hogy 24 órát is várakoznak a betegek a folyosókon, de jelezte, hogy addig is, amíg felszabadítanak számukra helyet vagy más kórházba szállítják őket, kezelést kapnak. A megoldást Marinescu szerint az jelentené, ha minden bukaresti kórházban alakítanának ki koronavírusos betegek fogadására alkalmas részleget. 

(Címlapfotó forrása: Facebook)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?