Késve, de megérkezett Háromszékre az iskolásoknak járó első táblagép szállítmány

A tanévkezdés után két és fél hónappal megkapják a távoktatást segítő táblagépeket a rászoruló háromszéki diákok. Az internetes hozzáféréssel ellátott 3473 táblagép megérkezett Kovászna megyébe, számolt be keddi sajtótájékoztatón Kiss Imre. A háromszéki főtanfelügyelő szerint az okos eszközöket elkezdték szétosztani a tanintézetek között, hamarosan megkapják azokat a rászoruló diákok.

A háromszéki tanfelügyelőség a tanév elején végzett felmérés alapján eredetileg 3000 táblagépet rendelt, ám az oktatási minisztérium a közbeszerzésen az igényeltnél több okos eszközt vásárolt, a többletet szétosztották a megyék között, így Kovászna megyébe 473 táblagéppel több jutott, ám van, akiknek azokat szétosztani. Háromszékre egyébként még 7000 táblagép kell megérkezzen a téli vakáció végéig. Ezt egyrészt a kormány tartalékalapjából kapott pénzből, illetve az önkormányzatok által biztosított pénzforrásból vásárolják. Ha ezek az eszközök mind megérkeznek és megkapják a diákok, akkor Háromszéken az iskolások közel fele kap ingyen használatra táblagépet. 

Kiss Imre emlékeztetett, hogy az iskolák még a nyáron begyűjtötték a kéréseket és a saját felelősségre kitöltött nyilatkozatokat. Most, hogy több hónap után végre megérkeztek a táblagépek minden igénylést újraelemeznek, mert időközben változhatott egyes diákok helyzete. Elsősorban azok a tanulók kaphatnak táblagépet, akik családjában nincs semmilyen okos eszköz, beleértve az okost telefont is, ezt követően azoknak adnak táblagépet, ahol van ugyan valamilyen informatikai eszköz ám a családban több gyerek is használja azt.

A rászoruló tanulók haszonbérleti szerződéssel kapják meg a táblagépet, amelyhez használati utasítást és oktató videót is mellékelnek. A szerződésben a szülők, vagy a nagykorú diák azt kell vállalja, hogy ha a táblagép elromlik vagy elvesz akkor ki kell azt fizetnie. A táblagépek el vannak látva „lopásgátlóval” és az iskoláknak követniük kell az eszközök használatát. Kiss Imre szerint ha néhány hét alatt az derül ki, hogy a tanuló nem használja a táblagépet a távoktatás során, akkor visszaveszik tőle és olyannak adják, akinek valóban szüksége van rá.

Háromszéken az iskolakezdés óta 3200 olyan diákot azonosítottak, aki nem vesz részt a távoktatásban. Egy nyári felmérés szerint 78 tanuló vallotta azt, hogy otthonában nincs villanyáram, illetve 733 diák olyan helyen lakik ahol gyenge a telefonjel, tehát a mobil internettel ellátott táblagépekkel várhatóan nehezen tudnak az online oktatáshoz csatlakozni. Kiss Imre szerint a táblagépek kiosztása után derül ki pontosan, hogy a távoktatástól távol maradó 3200 diák közül kik azok, akik nem tudtak-, és kik azok akik nem akartak csatlakozni az online tanórákhoz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?