Magyarul is kérhetnek segítséget a családon belüli erőszak áldozatai

November 25-ea nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja és december 10-e az emberi jogok világnapja. A kettő között megelőző programokat szervez partnereivel a Bihar Megyei Rendőrség.

A rendőrök mellett Bihar megyében a Királyhágómelléki Református Egyházkerület által létrehozott szociális civil szervezet, a Lámpás Alapítvány és a Nagyváradi Ortodox Püspökség mellett működő Filantropia Egyesület munkatársai is részt vesznek majd a családon belüli erőszaktól és annak következményeiről szóló tájékoztató kampányban.

November 25–december 10. között például diákok, egyetemi hallgatók és szakemberek részvételével szerveznek kerekasztal-beszélgetéseket, idén nem személyesen, hanem online alkalmazások segítségével. A Nagyváradi Művészeti Líceum dákjai elektronikus formátumban jutatták el a rendőrséghez és partereihez a családon belüli erőszak megelőzéséről szóló rajzaikat, ezeket a megelőzésről szóló blogon teszik majd közzé.

Mobilalkalmazással is kérhetek segítséget

A román mellett magyarul és angolul is elérhető Bright Sky RO mobilalkalmazást is népszerűsítik Bihar megyében. Ezt már nemcsak online teszik, hanem intézmények székhelyén, gyógyszertárakban, boltokban, de villamos- és buszmegállókban, olyan helyeken, ahol potenciális áldozatok is megfordulnak, szórólapokat osztanak majd.

A Bright Sky ingyenes mobilalkalmazás, amely a családon belüli erőszak áldozatainak – vagy a rajuk segíteni akaróknak – is tájékoztatást nyújt, lehetőséget ad akár a 112-es hívószám direkt elérésére. Talán nem is meglepő, hogy az applikáció megnyitása után időjárás-jelentő alkalmazásként jelenik meg a telefon képernyőjén. A rendőrség, a Necuvinte Egyesület, a Vodafone és a Code for Romania Egyesület partnerségével kifejlesztett alkalmazás az App Store-ból és Google Play Store-ból is letölthető.

A magyarul is elérhető alkalmazás nemcsak az áldozatoknak, hanem azoknak is tanácsokkal, lehetőségekkel szolgál, akiket aggaszt egy ismerős helyzete, de azok is használhatják, akik munkájuk révén kerülnek kapcsolatba a családon belüli erőszakkal. Nemcsak segítség kérhető az alkalmazáson keresztül, tájékoztatást is adnak akár a távolságtartási végzésről, de arról is, hogyan vigyázhatunk saját biztonságunkra az online térben. A fejlesztők arra is gondoltak, hogy esettanulmányokon keresztül bemutassák a kapcsolati visszaélések formáit.

(Címlapkép: Pixabay)

Kapcsolódók

Kimaradt?