RMDSZ-javaslat: sportegyesületet minden iskolának, finanszírozást a teljesítménysportnak

Új alapokra kell helyezni a hazai tömeg- és teljesítménysportot, állapították meg az RMDSZ politikusai. Tánczos Barna szenátor és Miklós Zoltán, a Sepsi-SIC sportegyesület elnöke, az RMDSZ képviselőjelöltje, illetve Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester hétfőn a Sepsi Arénánál tartott sajtótájékoztatón ismertették a hazai sportélet működtetéséről és finanszírozásáról szóló kezdeményezéseiket.

Antal Árpád rámutatott: közpolitikai kérdés is, hogy valaki tud-e kiváló eredményeket elérni egy sportágban, tud-e rekordokat dönteni, részt venni Európa-bajnokságon vagy világbajnokságon. Ha ugyanis az ország foglalkozik a sporttal, jól működő finanszírozási rendszere van, a megfelelő közpolitikák hozzájárulnak az eredmények eléréséhez a gyerekektől a profikig.

Romániában viszont a rendszerváltást követő évtizedekben a központi kormányzás nem foglalkozott a sporttal, ezt az önkormányzatok viszik a hátukon. Ennek megváltoztatására vállalkozott Tánczos Barna Hargita megyei szenátor és Miklós Zoltán háromszéki képviselőjelölt.   

Minden iskolának legyen saját sportegyesülete, legyenek bajnokságok

Tánczos Barna a sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón rámutatott: évekkel ezelőtt Csíkszeredából indult el egy mozgalom, amelyet átvett a sepsiszentgyörgyi önkormányzat is. Ennek keretében az iskolai tevékenységek révén – önkormányzati támogatással – szervezetten vezetik be a kisgyerekeket a különböző sportokba. Ez a mozgalom lassan kiterjed egész Székelyföldre.

„Én a rendszerekben hiszek. Ha van rendszer, jönnek az eredmények is. Azt szeretnénk, hogy minden gyermek sportoljon, próbálja ki magát különböző sportágakban” – fejtette ki Tánczos Barna. Szerinte ezt akkor lehet elérni, ha mindezt iskolai tevékenységekhez kötik. Javaslata szerint minden iskolának kell legyen egy közpénzből finanszírozott sportegyesülete és legyenek közös iskolai bajnokságok. Ehhez a kormány kellene finanszírozást biztosítson az önkormányzatoknak.

„A sport megtanítja a gyereket nevetni és sírni, győzni és veszíteni, felállni a kudarc után, megtanítja a rendszeres munkára” – mutatott rá Tánczos Barna, aki szerint mindezt a lehető legkisebb korban el kell kezdeni. Ehhez az szükséges, hogy a sportiskolák ne a jelenlegi formájukban működjenek, hanem minden iskolának legyen saját sportegyesülete és a gyerekekkel foglalkozó tanárokat fizessék meg.

„A tömegsport a gyerekektől kell induljon. Ha ezt a rendszert sikerül felállítani, akkor hosszú távon lesznek Romániának Európa, világ és olimpiai érmei is” – összegzett az RMDSZ-es szenátor.

A teljesítménysportot vissza kell hozni a szakadék széléről

A Sepsi-SIC sportegyesület elnöke, az RMDSZ háromszéki képviselőjelöltje, Miklós Zoltán a teljesítménysport támogatásáról beszélt. Elmondta, hogy a többszörös bajnok és kupagyőztes női kosárlabdacsapatot és más szakágakat működtetve megtapasztalta a hazai sportfinanszírozás gondjait.

„Az elmúlt években elmaradtak az eredmények, lemenő ágon van a hazai teljesítménysport. Mindez finanszírozási probléma” – mutatott rá Miklós Zoltán. Hozzátette: jelenleg az önkormányzatok viszik a hátukon a sportcsapatok vagy egyéni sportolók finanszírozását. Ahol van rá önkormányzati akarat, ott van teljesítménysport, ahol pedig nincs önkormányzati finanszírozás, ott megszűnés szélén vannak a sportcsapatok.

Miklós Zoltán szerint az államnak tehermentesítenie kellene az önkormányzatokat, és részt kellene vállalnia a finanszírozásban. Mindehhez új sporttörvényre, a szponzorálási lehetőségek tisztázására van szükség. Rámutatott: idén született egy törvény, miszerint az önkormányzatok saját bevételeik három százalékát a sporttevékenységek finanszírozására fordíthatják. A gond az, hogy a Versenyhivatal körlevelet küldött az önkormányzatoknak, hogy ezt a törvényt nem alkalmazhatják. „Nincsen az rendben, hogy egy életben lévő törvényt körlevéllel felül lehet írni” – mutatott rá Miklós Zoltán.

Antal Árpád polgármester elmondta: Sepsiszentgyörgyön elő volt készítve egy határozattervezet, amely révén finanszírozást biztosítottak volna a sportegyesületeknek, ám a versenyhivatali körlevél miatt ezt nem tudták elfogadni.

„Megkérdeztem a miniszterelnöktől: mit kell alkalmazni, a törvényt vagy a körlevelet? Azt mondta, hogy természetesen a törvényt. A körlevelet viszont nem vonták vissza, így senki nem meri a törvényt alkalmazni” – mondta Antal Árpád.

Miklós Zoltán hozzátette: egy de minimis jellegű támogatási rendszert javasolnak, amelyet Brüsszellel el kell fogadtatni és ha ez megszületik, akkor a sportegyesületeket ezzel a támogatási formával is lehet finanszírozni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?