Havazásra vonatkozó riasztást adtak ki a meteorológusok számos megyére

Elsőfokú (sárga színű), havazásra vonatkozó riasztást adott ki pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország 11 megyéjére.

A péntek este 8 óra és szombaton 14 óra között érvényes riasztás szerint a Keleti- és Déli-Kárpátokban, majd később Erdély déli, délnyugati felén jelentős mennyiségű havazásra lehet számítani. Az érintett megyék: Szilágy, Kolozs, Fehér, Brassó, Szeben, Hunyad, Krassó-Szörény, Gorj, Vâlcea, Argeş és Dâmboviţa.

A meteorológusok ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy szombat déltől szombaton vasárnap 17 óráig előbb az ország északnyugati térségeiben, majd fokozatosan mindenütt csapadékra kell számítani, amelynek mennyisége helyenként meghaladhatja a 15-20 litert négyzetméterenként.

A hegyekben szinte mindenütt havazni fog, friss hóréteg képződik. Erdélyben és helyenként Moldvában, Munteniában, illetve Olténiában havas eső, havazás várható. Az ország nagy részén megélénkül a szél, 40-50 km/órás, a hegyekben 60-70 km/órás széllökésekre kell számítani.

A hétvégére jelentősen lehűl az idő, az ilyenkor megszokottnál hidegebb lesz, szinte mindenütt fagypont alá csökken a hőmérséklet.

(Címlapi illusztráció forrása: pexels.com)

Kapcsolódók

Kimaradt?