Mégis kikérik a lakosság véleményét az új nagyváradi mélygarázs látványtervéről

Nagyvárad központjában, a Kossuth (ma Indepentenței) utcán megépített mélygarázs földfelszíni tetejének az átalakítására korábban pályázatot hirdetett az önkormányzat, és a legjobbnak ítélt pályamunkát ki is hirdették.

Ez azonban egyáltalán nem nyerte el a váradiak tetszését, és mind a közösségi médiában, mind a helyi sajtóban akkora visszhangot gerjesztett az ügy, hogy a polgármesteri hivatal végül visszakozott és úgy döntött, közösségi konzultációt hirdet a garázs tetőzetének a beépítéséről.

A bihari megyeszékhely hivatalos internetes oldalán november 2-án elindított online szavazás 22-én, vasárnap ér véget. Az önkormányzat közlése szerint eddig mintegy hétezren éltek a lehetőséggel, és szavaztak valamely projektre abból a hatból, amelyeket első körben kiválasztott a polgármesteri hivatal. A szavazás egyébként egyszerű, de csak nagyváradiak fejezhetik ki ilyenformán a véleményüket, ezért a voksoláshoz a személyi számra (CNP), telefonszámra vagy e-mailcím megadására is szükség van. A pályamunkák itt tekinthetők meg.

A hivatalos kiírás szerint azonban „a közönségszavazás eredményét figyelembe véve dönt” a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal a megvalósítandó projektről, ami azt jelenti, hogy a váradiak véleményének kikérdezése ellenére sem biztos, hogy az a pályázat lesz gyakorlatba ültetve, amelyik esetleg a közönségszavazáson a legtöbb voksot kapta.

A végső döntést tehát a városházán hozzák majd meg, ezért joggal támadnak kétségek a városvezetőség korrektségével kapcsolatban, az előző években ugyanis, például a Szent László tér átalakításakor egyszerűen nem vették figyelembe a polgároktól és a városvédő szervezetektől érkező észrevételeket, és azt a tervet valósították meg, amelyik az akkori vezetőség tetszésére volt.

A Kossuth utcai, közvetlenül a Sebes-Körös folyó mellé épített többszintes mélygarázs megépítésének bejelentésekor is tetszetős látványtervekkel kecsegtették a közvéleményt, azonban az elkészült komplexum mai kinézete távolról sem hasonlít az egykor bemutatott látványos tervekre.

Kapcsolódók

Kimaradt?