Járványhelyzetben is működik a csíkszeredai hajléktalanszálló – ingyenesen tesztelik a jelentkezőket

Nincs még telt ház, ám a hamarosan bekövetkező hideg időszakban még legalább 10 hajléktalant kell befogadnia a csíkszeredai önkormányzat által működtetett hajléktalanszállónak. A szállást igénybe vevőknek szigorú szabályokhoz kell alkalmazkodniuk, ám sokaknak az alapvető előírások betartása is nehézséget okoz. A csíkszeredai városháza szociális igazgatóságának vezetőjével, Biró Edittel beszélgetve az is kiderült, hogy nem mindig teszünk jót, ha az utcán élőket „pátyolgatjuk”.

Megnő a téli időszakban azok száma, akik igénybe veszik a csíkszeredai önkormányzat által működtetett hajléktalanszálló, illetve a vele azonos épületben működő nappali melegedő és szociális konyha szolgáltatásait – tájékoztatta lapunkat Biró Edit. A szállón jelenleg 15 személy kapott elhelyezést, a vezető szerint ez a szám hamarosan növekedni fog. A férőhelyek száma normál működés esetén 34, ám a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések miatt, a megfelelő távolságtartási előírásokat figyelembe véve, ez némileg csökkent. Ez azzal is járhat, hogy be fognak telni a helyek, és el kell utasítaniuk néhány jelentkezőt - tette hozzá.

Személyesen kell jelentkezni

„A polgármesteri hivatalnak elszállásolási kötelezettsége elsősorban a csíkszeredai lakhellyel rendelkező személyek esetében van, máshol bejelentett személyeknek az adott önkormányzathoz kell fordulniuk a problémájuk megoldása érdekében” – mondta el Biró Edit. A felvételi procedúra személyes jelentkezéssel kezdődik. Jelenleg a szociális igazgatóság kihelyezett helyszínen biztosít ügyfélfogadást a Harvíz vállalat épületében, az Akác utca 1. szám alatt heti két alkalommal, kedden és csütörtökön.

A polgármesteri hivatalon kívül helyezett ügyfélfogadásra szintén a járványügyi intézkedések miatt volt szükség, tudtuk meg. Az igényléseket személyesen lehet benyújtani a hajléktalanszállón való elhelyezésre, de online, vagy telefonon is jelentkezhetnek a rászorulók, akik az ügyfélfogadás keretében kapnak eligazítást, tanácsadást a problémájuk természete szerint. A szállón egyéni, vagy csoportos mentálhigiénés foglalkozásokra jelenleg nincsen lehetőség, a jövőben igyekeznek ezt is megszervezni – fogalmazott az igazgató.

A szálló belső rendszabály alapján működik, amit tanácshatározatban rögzítettek.Odabent este 8 és reggel 8 óra között tartózkodhatnak a lakók, a hideg időszakban pedig a nappali melegedő is rendelkezésre áll, hogy ne kelljen az utcán tartózkodniuk napközben – tájékoztatott Biró Edit. A szállást ittas állapotban nem lehet igénybe venni, a felvételkor pedig kötelező negatív koronavírus-tesztet felmutatniuk a jelentkezőknek, és orvosi vizsgálaton is részt kell venniük.

Ezek hiányában ideiglenesen a sürgősségi esetekre fenntartott szobákban kaphatnak elhelyezést az igénylők, mondta a vezető. A sürgősségi elhelyező részen 3 napot tölthetnek el legfeljebb. A koronavírus-teszteket egyébként egy intézmények közötti megállapodás által tudják biztosítani térítésmentesen a jelentkezők számára. A szállón tilos a lopás, a verekedés, viszont kötelező a tisztálkodás, fertőtlenítés.

Fontos az együttműködés

 „A szállót a törvény által meghatározott időszakra vehetik igénybe. Ez maximálisan három hónap, amely alatt tennie kell azért, hogy változtasson a helyzetén. Mindenkit arra szeretnénk ösztönözni, hogy ebből a helyzetből keresse a kiutat a hivatal segítségével. Nem lehet cél senkinek, hogy a hajléktalanszálló állandó lakója legyen. A szállást igénybe vevők élethelyzetét időről-időre felülvizsgáljuk, megnézzük, igényelt-e szociális segélyt, keresett-e munkahelyet. És amint lehetséges, hozzájárulást kell fizetni a szálló szolgáltatásaiért” – részletezte Biró Edit.

A lakók reggeli távozását követően fertőtlenítik a szálló helyiségeit, hogy este újra biztonságos körülmények között fogadhassák a szállóra érkezőket. Napközben egyébként, akik dolgoznak, azok munkába mennek, a szociális segélyt kapóknak például kötelező közmunkát vállalniuk. A szociális konyha szolgáltatásainak igénybevételéhez szintén külön kérésre van szükség. Az étkezést külön helyiségben, kulturált körülmények között lehet igénybe venni – magyarázta Biró Edit. A szállót is magában foglaló épület egyébként nem feltétlenül ideális az intézmény működtetésére.

A Csíkszereda Tudor lakónegyedének egyik tömbházában a földszintet és két emeletet használ a szociális igazgatóság, az épület felsőbb szintjein szociális bérlakások vannak. Az igazgató elmondta: éppen ezért keresik annak a lehetőségét, hogy ki tudjanak alakítani új hajléktalanszállót. A hivatalnak szándékában áll változtatni a jelenlegi helyzeten és javítani a körülményeken – tette hozzá.

Arról a szociális igazgatóság nem rendelkezik pontos adatokkal, hogy összesen hányan tartózkodhatnak rendszeresen, életvitel-szerűen az utcákon. Azokat ismerik és nyilvántartják, akik rendszeresen, évről-évre visszatérnek a szállóra, ez mintegy 25 személyt jelent. Az igazgató hangsúlyozta: a szállás igénybevétele mindig igénylés útján, önkéntesen történik, senkit nem kényszeríthetnek arra, hogy bemenjenek a szállóra.

„Sokan azért vannak inkább az utcán, mert nem hajlandóak betartani az alapvető szabályokat, nem akarnak együttműködni. Van eset, hogy egyetlen napot sikerül valakit bent tartanunk, másnap már az úton van, ugyanazt az életmódot folytatja. Érdekes jelenség az is, hogy ha valaki az utcán támogatást kap a lakosságtól, visznek neki élelmet, ruhát, pátyolgatják, akkor kialakul egyfajta kötődés, és nem veszi igénybe a szociális szolgáltatásokat” – mondta el zárásként Biró Edit.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?