Vesztegzár alá került két Bihar megyei település

November 18-ától kezdve két hétre karantén alá került a Bihar megyei községközpont, Felsőmezős (Câmpani) és a hozzá tartozó Fonóháza (Fânațe) falu, a községben a fertőzöttségi ráta 13,4 ezrelékes.

A megyei vészhelyzeti bizottság döntését a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) kockázatelemzésére alapozta, amelyet az Országos Közegészségügyi Intézet is jóváhagyott, tájékoztatott a prefektúra sajtószolgálata.

A két településen 22 és 6 óra között kijárási tilalmat vezettek be, az emberek csak munkavégzés, vásárlás, halaszthatatlan orvosi ellátás, hozzátartozó gondozása vagy egyéni mozgás (a lakóház közelében) céljából hagyhatják el otthonukat.

Bevezették a vásárlási idősávokat is, a 65 évnél fiatalabbak 6–10 és 13–20 óra között, a 65 évnél idősebbek 10–13 óra között mehetnek vásárolni. A boltok legfeljebb 30 százalékos kihasználtsággal működhetnek. A nappali kijáráshoz is szükség van munkaadói igazolásra vagy saját felelősségre tett nyilatkozatra.

A településeket például munkavégzés, családtagok gondozása, haláleset esetén lehet elhagyni, az alapélelmiszereket, munkavégzéshez szükséges nyersanyagokat stb. bevihetik, a nem ott lakók csak megállás nélkül haladnak át a falvakon. A vesztegzár betartását rendőrök és csendőrök felügyelik.

Frissítették a települések listáját is

Bihar megyében jelenleg összesen 64 településen van vörös forgatókönyv érvényben, további 19 településen pedig 1,5 és 3 ezrelék közötti a fertőzési ráta.

A vesztegzár alá vont községet Nagybajom szintén kiugró, 10,99 ezrelékes fertőzöttségi rátával követi, Biharszentandrás 9,66 ezrelékkel a harmadik helyen áll, Nagyváradon pedig 7,49 ezrelékes fertőzöttséget mértek. Hét településen (Vasaskőfalva, Fugyivásárhely, Köröstárkány, Belényes, Nagyszalonta, Mezőszakadát és Szalárd) 6 és 6,99 ezrelék közötti a fertőzöttség, más tíz településen (Margitta, Hegyközpályi, Nagyürögd, Váradszentmárton, Kerpenyéd, Magyarcséke, Derna, Értarcsa, Vedresábrány és Bors) pedig 5 és 5,99 ezrelékes ez az arány.

További 17 faluban és városban (Olcsa, Tulka, Érkörtvélyes, Vaskoh, Tótfalu, Diófás, Vaskohsziklás, Élesd, Érbogyoszló, Vámosláz, Csarnóháza, Berettyószéplak, Tóti, Cséffa, Szombatság, Biharlonka, és Papfalva) 4 és 4,99 ezrelék között van a koronavírussal fertőzöttek aránya, 3 és 3,99 ezrelék között pedig 26 települést (Feketebátor, Bihar, Almamező, Szászfalva, Tenke, Bontesd, Körösgyéres, Tisztásfalva, Rév, Hegyközcsatár, Érmihályfalva, Érábrány, Barátka, Esküllő, Solyómkővár, Meőztelegd, Kisősi, Kiskopács, Biharpoklos, Bondoraszó, Illye, Alsólugas, Alsóbiharkristyór, Belényesirtás, Bályok és Érszőllős) jegyeztek.

Bihar megyében 1,5 és 3 ezrelék közötti a fertőzöttségi ráta Alsókocsobán, Keményfokon, Tataroson, Várasfenesen, Biharfélegyházán, Dragánfalván, Sonokolyos, Miklóirtáson, Rényben, Sézkelyhídon, Pusztahollódon, Hagymádfalván, Nagybáródon, Magyarremetén, Belényesújlakon, Bihardobrosdon, Szentjobbon, Kisjenőben és Bihardiószegen.

(Címlapkép: turismcimpani.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?