Csütörtök éjféltől vesztegzár alá kerül Szatmárnémeti

Csütörtök éjféltől két hétre vesztegzár alá kerül Szatmárnémeti - jelentette be kedden Radu Bod Szatmár megyei prefektus.

Szatmárnémeti fertőzöttségi szintjéről hetek óta nem lehetett adatokat megtudni, ezért bombaként robbant, és mindenkit sokkolt az a keddi bejelentés, hogy a megyeközponton már 7,45 ezrelék a koronavírusos fertőzöttek aránya, így csütörtök éjféltől két hétre vesztegzár alá kerül a város.

A Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal és a megyei közegészségügyi igazgatóság kommunikációja már a járvány kezdetétől nehézkes és titkolózós volt, csak a legszükségesebbeket közölték a sajtóval és azon keresztül a lakossággal. Beszédes adat, hogy a fertőzöttségi szinttel kapcsolatosan legutóbb november 3-án, azaz két hete adtak ki információt, akkor a város fertőzöttségi szintje 3,127 ezrelék volt, ami mostanra 7,45–re emelkedett.

Több mint 4000 fertőzött a megyében

Országos szinten Szatmár megyében volt hosszú hónapokon keresztül a legalacsonyabb betegszám, az utóbbi időben azonban a közösségi terjedés itt is felgyorsult, november 17–én is 154 új esetet jegyeztek. A  járvány kezdete óta 4030 koronavírusos fertőzöttet tartanak hivatalosan nyilván, a 2123 gyógyult és 51 elhunyt mellett, a megye fertőzöttségi szintje pedig 4,48 ezrelék.

A  nagykárolyi városi kórházban, valamint a Szatmár megyei sürgősségi kórházban fenntartott 32 intenzív terápiás ágy mindegyike foglalt. Valószínűleg ez utóbbi is közrejátszott abban, hogy a megyei vészhelyzeti bizottság elrendelte Szatmárnémeti lezárását november 19-én éfjéltől két hétre.

Mivel jár a vesztegzár?

A „lezárás” elég sok mozgásteret hagy a lakosság számára, a prefektúra közleménye hangsúlyozza is: nem elzárni akarják a város lakóit, csak arra szeretnék ösztönözni őket, hogy célirányosan, dologrendezősen járjanak csak ki. Nyitva maradnak a templomok, a miséket, istentiszteleteket meg lehet tartani a templomokon belül, illetve kívül is, viszont csak azon hívek vehetnek részt rajtuk, akiknek lakcíme/ideiglenes lakcíme a megyeközpontba szól.

Az esküvők, keresztelők, temetések is megtarthatók a templomban maximum 16 fő részvételével; polgári esküvőn beltérben 10, kültéren 20 személy vehet részt. Nyitva maradnak az élelmiszerpiacok is, bezárnak viszont az edzőtermek, nem fogadhatnak vendéget az éttermek, gyorsétkezdék, kifőzdék, amelyek esetében csak elvitelre/házhoz szállításra működhet a konyha. Az éjszakai kijárási tilalom is egy órával korábban elkezdődik, 22–06 óra között érvényes.

Az átutazás engedélyezett a városon, viszont tilos bárhol is megállniuk a nem szatmárnémeti lakhellyel rendelkezőknek.

(Címlapi fotó forrása: Facebook/Kereskényi Gábor, Fotó: Balog Zsolt)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?