Tűz ütött ki a Piatra Neamț-i kórház intenzív osztályán, tízen meghaltak (percről percre)

TÍz beteg életét vesztette szombat este, heten – köztük az ügyeletes orvos – válságos állapotba kerültek miután tűz ütött ki a Piatra Neamț-i Megyei Kórház intenzív osztályán. A két kórteremben Covid-19-betegeket kezeltek, az elhunyt páciensek lélegeztetőgépen voltak. A tüzet rövidzárlat okozhatta. Az egészségügyi miniszter a helyszínre sietett, az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával vizsgálódik. Cikkünk folyamatosan frissül.

00:45

Mentőrepülőgép indult Iaşi-ba

Mentőrepülőgépet küld a védelmi minisztérium vasárnapra virradóan Iaşi-ba. A tárca közlése szeint a C-27J Spartan gép az otopeni-i bázisról száll fel. (Agerpres)

00:35

Megszólalt az államfő

 

Klaus Iohannis államfő részvétét fejezte ki szombaton a gyászoló családoknak. "A Piatra Neamţ-i megyei kórházban történt tragédia az egész országot megrázta. Mélységesen elszomorít az intenzív osztályon lévő betegek halála, és részvétemet fejezem ki a gyászoló családoknak. Gyors felépülést kívánok a nagyon súlyos állapotban lévő áldozatoknak! Együtt érzek mindazokkal, akiket érint ez a szörnyű baleset"- írta szombat esti Facebook-bejegyzésében. 

Tragedia care a avut loc la Spitalul Județean Piatra Neamț a îndoliat întreaga țară. Sunt profund îndurerat de decesul...

Közzétette: Klaus Iohannis – 2020. november 14., szombat


Az elnöki hivatal szerint Klaus Iohannis államfő beszélt Ludovic Orban miniszterelnökkel, Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel, és Raed Arafattal, a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetőjével, és további gyors tájékoztatást kért az esetről. (Agerpres)

00:30

A nemzetközi sajtó is beszámolt a tragédiáról

A Piatra Neamţ-i Megyei Kórházban történt tragédia híre bekerült a nemzetközi sajtóba: a BBC, az Euronews, a Sky News és az ABC News is beszámolt róla.

00:15

Pontosít a kórház: 10 halálos áldozat van

Pontosított szombat késő este a Piatra Neamţ-i kórház: nem 12, hanem 10 halálos áldozata van a tűzesetnek. Közülük nyolcan már a kórteremben életüket vesztették, ketten belehaltak a sérüléseikbe a sürgősségi osztályon, még mielőtt Iași-ba szállították volna őket. Közölték azt is, hogy az ügyeletes orvoson kívül égési sérüléseket szenvedett egy másik orvos, illetve két asszisztenső is, utóbbiak állapota azonban nem súlyos. (G4media)

00:06

A tűzvészt túlélő betegeket Iași-ba szállítják

Az intenzív osztályon pusztító tűzvészt hat beteg élte túl, őket a Iași Megyei Kórházba szállítják. Az intézmény menedzsere, Carmen Dorobăț a Digi24-nek elmondta, hogy két páciens lélegeztetőgépen van. A menedzser közlése szerint a COVID-betegek számára biztosítottat helyet, otthonról is behívtak orvosokat a fogadásukra. Olyan szakemberek is készenlétbe állnak, akik az égési sérüléseiket is kezelni tudják. (Digi24)

00:02

Az ügyeletes orvos magánál van

Az intenzív osztály ügyeletes orvosa testfelületének 40 százalékán szenvedett égési sérüléseket, jelenleg magánál van – nyilatkozta Nelu Tătaru egészségügyi miniszter, aki időközben megérkezett Piatra Neamțra. Közlése szerint az orvost előbb Iași-ba, onnan pedig Bukarestbe, a Floreasca Kórházba szállítják. A miniszter közölte azt is, hogy a tűzben megsérült a kórház egészségügyi személyzetének további három tagja is, ám egyikük sem súlyosan. (HotNews)

23:48

Semmit sem kíméltek a lángok az intenzív osztályon

 

Fotókat tett közzé szombat este egy helyi televízió a helyszínről az intenzív osztályán történt tűzeset után. A felvételeken látható, hogy az osztály két kórtermében semmit sem kíméltek a lángok, az ágyak is megégtek. A kórtermeket egyelőre lezárták, amíg megérkeznek a vizsgálatot lefolytató bukaresti ügyészek.

‼IMAGINI ÎN EXCLUSIVITATE! Sâmbătă seară, în jurul orei 18.30, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Piatra Neamț...

Közzétette: Exploziv TV Neamt – 2020. november 14., szombat
23:31

Tizenkettőre nőtt a halottak száma

Tizenkettőre nőtt a tűzeset halottainak száma: két beteg belehalt az égési sérüléseibe, még mielőtt egy iași-i kórházba szállították volna őket – közölte a Piatra Neamţ-i kórház.(G4media)

23:19

A tűzbe vetette magát az ügyeletes orvos a betegekért

A bukaresti Floreasca Kórházba szállítják az intenzív osztályának orvosát, aki súlyos égési sérüléseket szenvedett, amikor megpróbálta kimenteni a betegeket a lángokban álló kórtermekből.„Azt mondhatnám, hogy a tűzbe vetette magát, hogy minél több életet mentsen meg. Az asszisztensnő is próbált segíteni neki” – mondta a Mediafxnak a kórház igazgatója.

23:03

Válságtáb alakult a belügyminisztériumban

Válságtáb alakult a belügyminisztériumban, amelynek a szombat esti ülésén részt vett Ludovic Orban miniszterelnök is. A testület munkáját két belügyminisztériumi államtitkár, Raed Arafat és Bogdan Despescu koordinálja. Nelu Tătaru egészségügyi miniszter még úton van Piatra Neamțra. (HotNews)

22:48

Bűnvádi eljárás indult

A legfőbb ügyészség bűnvádi eljárást indított gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával ismeretlen tettes ellen. A nyomozást az a Marius Iacob vezeti, aki a Colectiv-tűzesetet és a giulești-i szülészeten történt tragédiát is vizsgálta. (Digi24)

22:20

Hat megégett beteg állapota válságos

A Neamţ megyei katasztrófavédelmi felügyelőség sajtószóvivője, Irina Popa szerint az osztályon kezelt tíz beteg életét vesztette, hat másik páciens pedig válságos állapotban van. Az ügyeletes orvos másod- és harmadfokú sérüléseket szenvedett, a szóvivő szerint az ő állapota is kritikus. Az intenzív osztály két kórtermében összesen 17 pácienst kezeltek. A hét sérültet átszállítják két iaşi-i kórházba. Közülük hatan koronavírusos betegek - nyilatkozta a iaşi-i rohammentő-szolgálat koordinátora, Diana Cimpoeşu. (Agerpres)

21:46

Felfüggeszti választási kampányát a PNL, a PSD és az USR

Leállítja két napra választási kampányát a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a Piatra Neamţ-i tragédia áldozatai iránti tiszteletből – közölte vasárnap Ludovic Orban miniszterelnök, aki egyben a párt elnöke is. Vasárnap délelőtt az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) is bejelentette, hogy időlegesen felfüggeszti kampányát, majd a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is közölte, hogy hasonlóképpen döntött. (Agerpres)

21:45

Tízre nőtt a halálos áldozatok száma

 A Neamț megyei katasztrófavédelem (ISU) tíz halottról számolt be, a szóvivő tájékoztatása szerint további heten válságos állapotban vannak. Köztük van az az orvos, aki az intenzív osztályon fekvő, magatehetetlen betegek segítségére sietett. 

21:12

Nyolc halottja van már a tűzesetnek

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter szerint már 8 halottja van a tragédiának. Emellett az ügyeletes orvos nagyon súlyos égési sérüléseket szenvedett: testfelületének a 40 százaléka megégett, végtagjain negyedfokúak az égési sérülések. Információk szerint rövidzárlat okozhatta a tüzet, az intenzív osztályon Covid-19-betegeket ápoltak, tette hozzá a tárcavezető, aki bejelentette, hogy elmegy a tragédia helyszínére. (Digi24)

20:50

A tűz oka egyelőre ismeretlen

A hatóságok vörös jelzésű beavatkozási kódot léptettek érvénybe, 5 mentőautó vonult ki a helyszínre. A hírtelevíziók szerint egyelőre nem ismert, mi okozta a tűzesetet.

20:42

Tűz ütött ki a Piatra Neamț-i kórház intenzív osztályán, 7 beteg meghalt

Hét beteg életét vesztette szombat este, miután tűz ütött ki a Piatra Neamț-i Megyei Kórház intenzív osztályán – nyilatkozta a Digi24-nek az egészségügyi intézmény szóvivője. Az intenzív osztályon Covid-19 betegeket kezeltek, az elhunyt páciensek lélegeztetőgépen voltak

20:15

Az ügyészek megkezdték a kihallgatásokat

Az ügyészek megkezdték a kihallgatásokat a Piatra Neamţ Megyei Sürgősségi Kórház intenzív osztályán történt tűzeset kapcsán, és megállapították, hogy a kórteremben mely helyen ütött ki a tűz – jelentette be a legfőbb ügyészség. Marius Iacob vezető ügyész szerint a helyszíni vizsgálatok akár két napig is tarthatnak, pontosan, minden részletre figyelve meg kell állapítani, hogy mi történt. (Agerpres)

19:50

Büntetőjogi felelősségre vonásról és a kórházi kapacitás növelésének szükségességéről beszélt a kormányfő

Ha a vizsgálat során megállapítást nyer, hogy az igazgató tehető felelőssé a Piatra Neamţ-i kórházban történt tragédiáért, menesztik tisztségéből vagy akár bűnvádi eljárás is indulhat ellene – jelentette ki vasárnap Ludovic Orban miniszterelnök. A kormányfő kérte az intenzív terápiás osztályok kapacitásának növelését, az újságírókat pedig felszólította, hogy ne zavarják folyamatos telefonhívásokkal a brüsszeli kórházat, ahol a betegeit kimenteni igyekvő hős román orvost kezelik égési sérülésekkel. (Agerpres)

19:16

Tüntetést tartottak Piatra Neamţon

A közösségi oldalakon szerveződött felvonulást tartottak vasárnap Piatra Neamţon. A mintegy ötven résztvevő a megyei sürgősségi kórház elé vonult, amelynek intenzív osztályán tíz halálos áldozatot követelő tűz ütött ki szombaton. A felvonulók többek között azt skandálták, hogy „Le a gyilkosokkal!", és a kórház menedzsere, Lucian Micu, valamint a Neamţ megyei tanács elnöke, Ionel Arsene lemondását követelték. (Agerpes)

LIVE - PROTEST LA SPITALUL JUDETEAN PIATRA-NEAMT https://youtu.be/BLf6tvh0mTk

Közzétette: Exploziv TV Neamt – 2020. november 15., vasárnap
19:11

Bogdan Despescu irányítja a tűzeset kivizsgálására felállított munkacsoportot

Bogdan Despescu államtitkár fogja irányítani a belügyminisztérium által a Piatra Neamţ-i kórházban történt tűzeset mielőbbi kivizsgálására felállított munkacsoportot – közölte vasárnap a szaktárca. A Marcel Vela belügyminiszter által vasárnapra összehívott gyűlésen arról is döntöttek, hogy az Országos Kriminalisztikai Intézet igazgatója, Romică Potorac is kiszáll a helyszínre. Ugyanakkor több csoport felállításáról is határoztak, amelyek Piatra Neamţról a kriminalisztikai intézethez fogják szállítani a helyszínen gyűjtendő és laborvizsgálatoknak alávetendő bizonyítékokat. (Agerpres)

19:07

Piatra Neamţ-i kórház: az intenzív osztályok rendelkeztek DSP-engedéllyel

A Piatra Neamţ Megyei Sürgősségi Kórház intenzív osztályainak volt érvényes engedélyük a megyei közegészségügyi igazgatóságtól (DSP) – tájékoztatott vasárnap kiadott közleményében a kórház vezetősége. George Lazăr Neamţ megyei prefektus korábban azt nyilatkozta, hogy a Piatra Neamţ-i kórház intenzív terápiás osztályát, ahol a tíz halálos áldozatot követelő tűzvész történt, a közegészségügyi igazgatóság jóváhagyása és tájékoztatása nélkül költöztették át szombaton a harmadik emeletről a másodikra. (Agerpres)

18:57

Operatív ülést hívott össze a belügyminiszter

Marcel Vela belügyminiszter operatív ülést hívott össze vasárnap a Piatra Neamţ-i megyei kórházban történt tragédia nyomán fellépő helyzet kivizsgálására. Az ülésen az Országos Rendőr-főkapitányság parancsnoka, az Országos Kriminalisztikai Intézet vezetője és Bogdan Despescu belügyi államtitkár vesz részt. A legrövidebb időn belül felelősségre kell vonni a Piatra Neamţ-i megyei kórházban történt tragédia vétkeseit – hívta fel a figyelmet közleményében a belügyi tárca. (Agerpres)

18:54

Szijjártó Péter felajánlotta Magyarország segítségét a román külügyminiszternek

Levélben nyilvánította ki részvétét Bogdan Aurescu román külügyminiszternek Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a szombati, Piatra Neamț-i (karácsonkői) kórház intenzív osztályán kitört tűz miatt és felajánlotta Magyarország segítségét. „A bajban össze kell tartanunk és segítenünk kell egymást!" – írta Szijjártó Péter bejegyzésében. (MTI)

Karanténnapló - 13. nap Szokták mondani, a baj nem jár egyedül. Számtalanszor tapasztalhattuk sajnos ennek a mondásnak...

Közzétette: Szijjártó Péter – 2020. november 15., vasárnap
18:23

Iohannis: szükséges a rendszer mélyreható reformja

A Piatra Neamţon történt tragédia ismét rávilágított arra, miért van elengedhetetlen szükség a román közegészségügyi rendszer mélyreható reformjára – jelentette ki vasárnap Klaus Iohannis. Az államfő szerint nagyon fontos mielőbb kideríteni, miként következhetett be a tűzeset, hogy a jövőben elkerülhessük a hasonló helyzeteket. (Agerpres)

14:54

Az ország minden intenzív terápiás osztályán ellenőrzések kezdődnek hétfőtől

Hétfőtől kezdődően az ország minden intenzív terápiás osztályán ellenőrzéseket tartanak a megyei közegészségügyi igazgatóságok képviselőiből és az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU) szakembereiből álló csapatok – tájékoztatott vasárnapi közleményében a kormány. A hatóságok az orvosi készülékeket és azok üzembe helyezésének módját ellenőrzik az intenzív osztályokon. (Agerpres)

14:04

A legfőbb ügyészség vette át a nyomozást

A legfőbb ügyészség vasárnap reggel elkezdte a Piatra Neamţ-i megyei kórházban a vizsgálatot az intenzív terápián szombat este kiütött tűz ügyében. A vizsgálatot Marius Iacob, a legfőbb ügyészség ügyésze vezeti, aki korábban a bukaresti Colectiv-klubban és a giuleşti-i szülészeten kiütött tűzesetben lezajlott vizsgálatokat is vezette. (Agerpres)

13:51

Belgiumban kezelik a betegeit a tűzből menteni próbáló sérült orvost

A hadsereg repülőgépével egy belgiumi katonai kórházba szállították vasárnap azt az orvost, aki a tíz emberéletet követelő szombat esti kórhtűzben sérült meg, amikor menteni próbálta az intenzív terápián ápolt koronavírusos betegeit. A 48 éves Cătălin Ion Denciu volt ügyeletben a Piatra Neamț-i (karácsonkői) megyei kórház intenzív osztályán szombat este, amikor a koronavírusos betegekkel teli intenzív osztályon tűz ütött ki. Médiajelentések szerint Denciu a lángokban álló kórteremből is megpróbálta menteni betegeit, de nem járt sikerrel és testének mintegy 40 százalékán szenvedett égési sérüléseket. (MTI)

Medicul rănit la Piatra Neamț, transportat în Belgia Medicul de la Spitalul Județean Piatra Neamț rănit în incendiul...

Közzétette: Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro – 2020. november 15., vasárnap
13:19

Az átszállított betegek közül hárman válságos állapotban vannak

A Piatra-Neamţ-i kórházból a leţcani-i mobilkórházba szállított betegek közül háromnak nagyon súlyos az állapota  - közölte Carmen Dorobăţ, a iaşi-i járványkórház menedzsere vasárnap. Dorobăţ elmondta, a hat beteget az éjszaka folyamán szállították a Piatra-Neamţ-i megyei sürgősségi kórházból a leţcani-i mobilkórházba. Valamennyien rossz állapotban vannak, de háromnak közülük különlegesen súlyos az állapota. A menedzser ugyanakkor leszögezte, hogy az említett pácienseknek nincsenek égési sebeik, COVID-19 miatt szorulnak intenzív kezelésre. Az éjszaka folyamán és vasárnap már otthonról behívott orvosi személyzet segítségével látták el a pácienseket. (Agerpres)

13:16

Részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak Kelemen Hunor

Részvétét fejezte ki a Piatra Neamț-i kórháztűzben elhunyt áldozatok hozzátartozóinak Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánt. A parlamenti képviselő a Facebook-oldalán többek között azt írt, hogy „a hatóságok mindenekelőtt azzal tartoznak a tűzesetben elhunytaknak, a hozzátartozóknak és az áldozatoknak, hogy körültekintően végzik el a feladatukat”.

12:16

Egy infúziós fecskendőpumpa okozhatta a tüzet

A nyomozáshoz közel álló forrás szerint egy infúziós fecskendőpumpa gyulladt ki, és ez okozta a szombat esti Piatra-Neamţ-i (karácsonkői) kórháztüzet. A nyomozók szerint a láng gyorsan átterjedt az oxigénforrásra, amitől erőteljes robbanás következett be. Ezt követően az egész kórterem tűzbe borult. (Agerpres) 

11:51

A tragédia napján költöztették oda az intenzív osztályt, ahol a tűzvész keletkezett

A tragédia napján, szombaton költöztették le a Piatra Neamţ-i (karáncsonkői) Megyei Kórház intenzív osztályát a harmadik emeletéről a másodikra, ahol a végzetes tűz keletkezett – jelentette ki George Lazăr, a moldvai megye prefektusa a Digi24 hírtelevíziónak. A kormánymegbízott szerint az áthelyezésről nem értesítették sem a prefektúrát, sem a megyei közegészségügyi igazgatóságot (DSP), és előzetes terv sem készült róla, így nem is tudja, hogy mi indokolta. (G4Media)

11:11

Nyolc ágy teljesen elégett a kórháztűzben

Az intenzív osztály nyolc ágya teljesen elégett Piatra Neamţon a szombat esti kórháztűzben, a szomszédos kórteremben lévő másik nyolc ágy használható állapotban maradt – közölte vasárnap Leţcani-ban Nelu Tătaru egészségügyi miniszter. A tárcavezető szerint a kórház egy másik szintjén új intenzív osztályt rendeznek be. Az egészségügyi miniszter szerint a könnyű és közepes eseteket továbbra is a Piatra Neamţ-i kórházban ápolják. (Agerpres)

10:18

67 év fölötti betegek haltak meg

Hét férfi és három nő vesztette életét a Piatra Neamţ-i megyei kórház intenzív osztályán szombat este kiütött tűzben; az áldozatok 67 és 86 év közöttiek voltak, derül ki a kórház vezetőségének vasárnapi közleményéből. A leégett kórterem melletti kórteremben fekvő további hat pácienst vasárnapra éjszaka folyamán átszállították a Leţcani-i moduláris kórházba.

A kórház vezetősége ugyanakkor rámutat, hogy egy új intenzív terápiás kórtermet fognak megnyitni az épületben, és jelezték a Neamţ megyei vészhelyzeti bizottságnak, hogy milyen anyagokra és eszközökre van sürgősen szükség a kritikus állapotban levő páciensek ellátásához. (Agerpres)

09:59

Így reagált a miniszterelnök

Ludovic Orban miniszterelnök részvétét fejezte ki a gyászoló családoknak. "Megdöbbentett ennek a tragédiának a híre, amely Piatra Neamţban történt. Részvétemet fejezem ki a gyászoló családoknak. Tiszteletemet fejezem ki a hős orvos iránt, aki rendkívüli bátorsággal és áldozatkészséggel próbálta menteni a betegeket, amikor a tűz kitört” - mondta vasárnap reggel a kormányfő. Hozzátette: amint hírét vette az eseménynek, haladéktalanul felvette a kapcsolatot a helyzet kezelésében részt vevő intézményvezetőkkel, hogy tájékozódjon a meghozott intézkedésekről. (Agerpres)

02:03

Megszólalt a Colectiv-áldozatok egyik áldozatának apja

Nyilatkozott a bukaresti Colectiv Clubban történt tűzvész egyik áldozatának apja, aki a politikusoknak üzent.  „Eltelt öt év, és a történet megismétlődik. Miért? A válasz egyszerű: azért, mert mindenki azt hiszi, hogy a Colectivben történt tűzeset egy balszerencsés véletlen volt. Nem, uraim, a Colectivban történteket a nemtörődömség, a korrupció, a felelősség elhárítása, a megelőzés hiánya, a tolvajlás és az aljasságotok eredményezte. Nem változtattatok semmit, és lám, a tűz ismét lecsapott, és áldozatokat szedett” – mondta Eugen Iancu. (G4media)

01:45

Egy év alatt nyolc menedzser váltotta egymást kórház élén

Közben a román sajtó arról cikkezik, hogy az elmúlt egy évben összesen nyolc menedzser váltotta egymást a megyei önkormányzatnak alárendelt Piatra Neamț-i Megyei Kórház élén. Az intézmény jelenlegi vezetője Roman volt polgármestere, Lucian Micu, aki egy összeférhetetlenség miatt nem indulhatott a Szociádeldemokrata Párt (PSD) színeiben az idei helyhatósági választásokon. (G4media)

01:30

Belgiumba szállítják az ügyeletes orvost

Egy belgiumi katonai kórházba szállítják az égési sérüléseket szenvedett ügyeletes orvost, Ion Denciut – közölte szombaton késő este az egészségügyi miniszter. Nelu Tătaru elmondta azt is, hogy a betegek mentése közben megégett egészégyügyi szakember csoporttása volt az egyetemen. (G4media)

01:20

Áder János részvéttáviratot küldött

Részvéttáviratot küldött a magyar köztársasági elnök a román államfőnek. "Engedje meg, hogy Magyarország népe nevében ezúton fejezzem ki mindannyiunk őszinte részvétét a tragikus tűzesetben elhunytak családtagjainak és hozzátartozóinak. Szívből átérezzük fájdalmukat, a sérülteknek pedig mielőbbi teljes felgyógyulást kívánunk" - írta Áder János Klaus Iohannisnak. (MTI)

01:10

Ez okozhatta a tragédiát

A hírtelevíziók értesülése szerint az automata berendezések egyike kapott lángra az intenzív osztályon, ez okozta a tüzet. A lángok a dúsított oxigénes környezetben pillanatok alatt továbbterjedtek, így a tűzeset nagyon gyors lefolyású volt. A helyszínre érkező tűzoltók megakadályozták a lángok továbbterjedését a kórház többi részére. 

01:02

Gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával vizsgálódnak

In rem, azaz a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló eljárás indult a Piatra Neamţ-i megyei kórház intenzív osztályán történt tűzeset ügyében. Eredetileg a Neamţ megyei törvényszéki ügyészség indította az eljárást, majd átvette a nyomozást a főügyészség, amely gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával vizsgálódik. (Ager)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?