Sepsiszentgyörgyön betelt az intenzív osztály, gyorsan fogy az oxigén

Aggasztóan nő Háromszéken a koronavírus-fertőzöttek száma, egyre nagyobb nyomás alatt van a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház. Múlt héten megduplázták a COVID-betegeknek fenntartott intenzív terápiás ágyak számát, ám mostanra mind a tíz hely foglalt – számolt be csütörtöki sajtótájékoztatón Roșu Mátyás.

A sepsiszentgyörgyi kórház orvos igazgatója szerint a nem koronavírus-fertőzötteknek fenntartott intenzív terápiás osztályon tíz ágy van, és végszükség esetén további néggyel tudják ezt bővíteni. Gond az, hogy nincs elég szakszemélyzet. Az orvosigazgató elmondta, az intenzív terápiás osztályt már csak akkor tudják bővíteni, ha valamelyik másik részleg működését leállítják, és átirányítják onnan az egészségügyi személyzetet, ezt viszont szeretnék elkerülni.

András Nagy Róbert, a kórház menedzsere hozzátette: a súlyos tünetekkel küzdő koronavírus-fertőzöttek ellátása érdekében más osztályokról irányítanak át szakembereket, ám ezt úgy kell megoldaniuk, hogy ne hagyják cserben a járóbeteg-rendelőbe jelentkező betegeket.

Kovászna megyében az elmúlt 24 órában 100 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, tájékoztatott csütörtökön a prefektúra. Összesen 272 tesztmintát dolgoztak fel, amiből száz pozitívnak bizonyult, 65 fertőzöttet gyógyultnak nyilvánítottak. Egy nap alatt négy koronavírus-fertőzéshez köthető elhalálozás is történt, mindannyiuknak voltak társbetegségeik. Az elmúlt egy hétben megdőlt az elhalálozási rekord a sepsiszentgyörgyi kórházban, hiszen 17 koronavírus-fertőzéshez köthető elhalálozás történt. Kovászna megyében jelenleg 118 fertőzött van intézményes karanténban és 1194 esetben rendelték el a lakhelyi elkülönítést.

A menedzser elmondta, az egészségügyi személyzet túlterhelt, gyakran reggeltől estig védőfelszerelésben dolgoznak, még a mosdóba se jutnak el. A sepsiszentgyörgyi kórháznak még száz orvosra, asszisztensre, kisegítő személyzetre lenne szüksége. Két hete versenyvizsgát szerveztek, de a folyamatosan növekvő koronavírus betegek számával nem tudják tartani a lépést.

Elhangzott, hogy az esetszámok gyorsuló üteme miatt a városi kórházaknak is ki kell venniük részüket a koronavírus-fertőzöttek ellátásából. Raed Arafat államtitkár rendelete szerint, ha a „Covid-kórházak” betelnek, a többi kórháznak is vállalnia kell a fertőzöttek kezelését. Mivel Sepsiszentgyörgyön beteltek az intenzív terápiás ágyak, már nem tudják átvállalni más megyék fertőzött betegeit, jelenleg csak háromszéki fertőzötteket látnak el az intenzív terápiás osztályon.   

Nagy mennyiségű oxigén fogy a kórházban

Egyre több súlyos vagy nagyon súlyos tünetekkel küzdő koronavírus fertőzött kerül kórházba, és mivel sokuknak oxigénellátásra van szüksége, megugrott a sepsiszentgyörgyi kórház oxigénfogyasztása. Roșu Mátyás közlése szerint a járványtani osztályon 55 betegágynál van lehetőség oxigénpótlásra, jelenleg napi 800 liternyi oxigén fogy, szemben a járvány előtti időszakkal, amikor napi átlag 250 liter oxigénre volt szükség.

A járvány kitörésekor a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház két új oxigéntartályt szerelt fel, hogy legyen biztonsági tartalékuk. Jelenleg havi 25 ezer liter oxigén fogy, és a környező kórházakban hasonlóképpen megnőtt az oxigénszükséglet. Remélik, a beszállító tartani tudja az ütemet, mondta Roșu Mátyás.

Miután az elmúlt napokban még figyelmeztetéseket is osztottak, mostanra már mindenkit megbüntetnek, aki nem viseli a védőmaszkot, derült ki a háromszéki prefektúra csütörtöki közleményéből, amely szerint az elmúlt 24 óra alatt 51 személyt büntettek meg összesen 18.500 lejre mert nem viselték a védőmaszkot.

Kapcsolódók

Kimaradt?