Az utóbbi évek legnagyobb rendőrségi akcióját hajtották végre szerdán Romániában

A tizenegyedik hónap tizenegyedik napja a bűnözők fekete napjaként vonul be a történelembe - nyilatkozta szerdán Marcel Vela belügyminiszter, miután bejelentette: az utóbbi évek legnagyobb akciójának keretében, 619 egyidejű házkutatást és rajtaütést tartottak az ország egész területén a bűnözés csökkentése érdekében.

Az akcióban több mint háromezer rendőr, csendőr és határrendőr vett részt, összesen 489 házkutatást és 130 rajtaütést tartottak. A tárcavezető számításai szerint a 21 bűnözői csoport összesen 190 millió lej és 160 ezer euró kárt okozott.

A miniszter elmondta, a 130 rajtaütéssel érvényt szereztek számos házkutatási és előállítási parancsnak, és több európai elfogatóparancsnak is. Az akciót 21 bűnözői csoport ellen hajtották végre, amelyek többek között kábítószer-kereskedelemmel, emberkereskedelemmel, migránskereskedelemmel, prostituáltak futtatásával, gazdasági bűnözéssel, uzsorával és zsarolással foglalkoztak.

 

A 489 házkutatás közül a legtöbb, 386 a szervezett bűnözéssel kapcsolatos ügyben történt - mondta el a miniszter.

11 százalékkal csökkent a bűnözés az év első tíz hónapjában - jelentette be szerdán Marcel Vela belügyminiszter. A belügy idei tevékenységét összefoglaló sajtóértekezletén a tárcavezető közölte: a rendőrség százmillió euró értékben foglalt le különböző kábítószereket.  „A szükségállapot és a veszélyhelyzet ideje alatt Románia határait 13 millió személy és több mint 5 millió jármű lépte át. Ez az utóbbi évek legnagyobb volumene, amelyet ugyanannyi ember, talán még kevesebb kezelt, mint az elmúlt években” - mondta el Vela.

(Címlapfotó: Román Rendőrség)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?