Rajtaütésszerű látogatást tett Háromszéken a munkaügyi miniszter

Üres hivatalt, maroknyi dolgozó hivatalnokot, szervezetlenséget és fölöslegesen bevezetett bürokráciát tapasztalt háromszéki villámellenőrzése során Violeta Alexandru munkaügyi miniszter.

Violeta Alexandru munkaügyi miniszter kedden előzetes bejelentés nélkül, rajtaütésszerűen meglátogatta a Kovászna megyei Munkaerő Ügynökséget (AJOFM), a Nyugdíjpénztárt, a Szociális Kifizetési Ügynökséget (AJPIS) és a Munkafelügyelőséget (ITM) és általában véve mindenhol talált hiányosságokat.

A háromszéki Munkaerő Ügynökség vezetősége elégtelenre vizsgázott

Violeta Alexandru a villámlátogatását követően arról számolt be, hogy a Kovászna megyei Munkaerő Ügynökségen való látogatása során üres hivatalt talált, ahol egyetlen irodában dolgoztak néhányan. Nem derült ki számára, hogy a többi alkalmazott otthonról dolgozott vagy sem, ám az világos, hogy szervezetlenség uralkodik. „Nem az alkalmazottakkal van baj, hanem az intézmény menedzsmentjével” – szögezte le a munkaügyi miniszter, aki szerint az ellenőrzés során beszél az országos Munkaerő Ügynökség vezetőjével és felülvizsgálják a háromszéki igazgató tevékenységét, hiszen az eredmények elmaradnak más megyékhez képest. Violeta Alexandru kifejtette: a háromszéki Munkaerő Ügynökség igazgatójának (szerk. megj. Kelemen Tibor) fel kell tennie magának is a kérdést, hogy a teljesítménye megfelelő-e.

Példaként említette, hogy Kovászna megyében jóval kevesebb vállalkozás él a kormány gazdasági mentőcsomagjainak lehetőségeivel, mint máshol. A munkaügyi miniszter sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy visszajelzések szerint a megyei Munkaerő Ügynökség elbátortalanítja a helyi vállalkozókat a gazdasági mentőcsomagoktól, ugyanis nem a kormány által életbe ültetett egyszerűsített eljárás alapján fogadják az igényléseket, hanem fölöslegesen bevezetett helyi szabályok alapján.

Háromszéken ugyanis nem elég feltölteni a támogatások igényléséhez szükséges dokumentumokat a kormány online platformjára, hanem helyben, pluszban bevezetett igazolásokat is kell csatolni és mindezt emailon kell elküldeni. A háromszéki vállalkozók arra is panaszkodnak, hogy beadványaikra nem kapnak választ vagy visszadobják a kéréseket mert nem megfelelő formátumban küldték azokat, illetve a kéréseket mindaddig nem is iktatják a megyei Munkaerő Ügynökségen, míg ki nem egészítik azt a helyben kért dokumentumokkal, holott az országban máshol elégséges mindezt feltölteni az online platformra. 

Violeta Alexandru leszögezte: helytelen ez a háromszéki eljárás, hiszen a kormány éppen azért hozott létre egy online platformot, hogy elégséges csak oda feltölteni a kért iratokat és nem kell többlet elvárásokat megfogalmazni és ezzel fölösleges akadályokat állítani, hiszen mindez elbátortalanítja a vállalkozókat, holott éppen az lenne a lényeg, hogy gyorsan hozzájussanak a támogatásokhoz és azt tovább fizessék az alkalmazottaiknak.   

Lezáratlan nyugdíjigénylések és földön heverő iratcsomók

A munkaügyi miniszter felkereste a Kovászna megyei Nyugdíjpénztárt is, ahol áttekintette a megoldásra váró feladatokat és azt tapasztalta, hogy vannak olyan nyugdíj igénylések, amelyek nincsenek lezárva. Violeta Alexandru szerint nem megengedhető, hogy a nyugdíjasoknak várniuk kell járulékaik megítélésére, ezért mihamarabb fel kell dolgozni minden nyugdíjigénylést. A miniszter megtekintette a háromszéki nyugdíjpénztár archívumát és meglepetésére azt tapasztalta, hogy egyes iratcsomók a földön szétszórva hevernek. A tárcavezető szerint az igazgató azzal védekezett, hogy korábban kért pénzt, hogy polcokat vásároljanak az archívumba, de nem kapott rá keretet. Violeta Alexandru szerint ez azért nem állja meg a helyét, mert az archívumban látott üres polcokat. 

Nem tájékoztatták eléggé az alkalmazókat a járványügyi szabályokról

A miniszter a Kovászna megyei Munkafelügyelőséget (ITM) is felkereste, ahol az igazgató és az alkalmazottak beszámolói alapján minden rendben lévőnek mutatkozott, ezért azért kérte a főfelügyelőtől (szerk.megj: Ördög Lajos), hogy menjenek el együtt ellenőrzésbe két háromszéki céghez. Violeta Alexandru szerint az ellenőrzések során azt tapasztalta, hogy a háromszéki munkafelügyelők főként a munkaszerződéseket vizsgálták, ami fontos, ám hiányolta, hogy a járványhelyzetre való tekintettel nem a legfontosabbról, az otthoni munkavégzés lehetőségéről és az alkalmazottak váltásban való munkavégzéséről tájékoztatták az érintetteket.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?