Emlékeztető: ezek a korlátozások léptek hatályba hétfőtől

November 9-étől, hétfőtől érvénybe léptek a kötelező maszkviselésre, a boltzárásra, éjszakai kijárási korlátozásra vonatkozó szabályok. Az új intézkedésekről szóló rendelet megjelent a Hivatalos Közlönyben, összefoglaljuk a legfontosabbakat. 

A rendelet értelmében a korlátozások 30 napig érvényesek és a járványhelyzet alakulásától függően meghosszabbíthatók.

Hétfőtől országszerte kötelezővé válik az orrot és a szájat eltakaró védőmaszk viselése minden 5 éven felüli személy számára, minden zárt és nyílt közterületen, az elmúlt 14 napban jegyzett új megbetegedések számától függetlenül.  

Emellett bevezetik az éjszakai kijárási korlátozást: 23 óra és 5 óra között csak munkavégzés, halaszthatatlan, távkonzultációval meg nem oldható orvosi ellátás, gyógyszerbeszerzés, gyerek vagy idős/beteg személy gondozása és a családban történt haláleset miatt hagyhatják el lakhelyüket az állampolgárok. A lakhelyelhagyás okát az illető személyi adataival együtt fel kell tüntetni az egyéni felelősségvállalási nyilatkozatban, amelyet fel kell mutatni éjszakai igazoltatáskor a hatóságoknak. 

Az egyéni felelősségvállalási nyilatkozat innen, a munkáltatói igazolás modellje innen letölthető. Raed Arafat korábbi sajtónyilatkozata szerint a dokumentumokat kézzel is meg lehet írni – akár csak tavasszal, a szükségállapot idején – feltétlenül feltüntetve a személyi adatokat (név, születési dátum), a munkavégzés helyét – ha ilyen célból hagyják el a lakást –, a lakhelyelhagyás okát, dátumát, valamint az aláírást. 

A jogszabály rendelkezik arról is, hogy az üzletek és a különböző szolgáltatásokat nyújtó gazdasági egységek hétfőtől 5 és 21 óra között tarthatnak nyitva, a házhoz szállítás azonban ezen az időintervallumon kívül is megengedett. A benzinkutakra és gyógyszertárakra nem vonatkozik ez a korlátozás. 

A fedett, legalább kétoldalról zárt teraszok nem működhetnek, egyébként történhet szabadtéri kiszolgálás úgy, hogy az asztalok között legalább kétméteres távolság legyen, valamint egy asztalnál legtöbb 6 személy ülhet – ha nem családtagokról van szó. A rendelet tiltja mindenféle kül- és beltéri ünnepség, társas összejövetel szervezését is. 

Továbbá előírták a zárt térben működő élelmiszerpiacok és vásárok bezárását, csak a kültéri élelmiszerpiacok működhetnek tovább, a megfelelő egészségügyi szabályok betartásával. A piacok bezárásáról mind a mezőgazdasági miniszter, mind a miniszterelnök a hétvégén hangsúlyozta: a helyi hatóságoknak megoldást kell találniuk arra, hogy a termelők továbbra is értékesíthessék terményeiket a piacokon. 

„Beszéltem a polgármesterekkel, hogy találjanak megoldást. Vagy úgy, hogy kinyitják a mozgatható falú piacokat, vagy úgy, hogy a zárt piacok közelében teremtenek lehetőséget az árucserére a helyi termesztők számára, vagy mozgó piacokat létesítenek” – fogalmazott Ludovic Orban a B1 televíziócsatorna vasárnap esti műsorában. A közigazgatási egységeknek vasárnapig kellett közölniük a kormánnyal, hogy melyik megoldást választották. 

Hétfőtől újdonság az is, hogy a tömegközlekedési eszközök túlzsúfolódásának elkerülése érdekében az állami intézményeknek és a magáncégeknek egyaránt át kell térniük a távmunkára, amennyiben a tevékenység jellege ezt megengedi. Ahol ez nem lehetséges, és 50 személynél többen dolgoznak, az alkalmazottakat legalább két csoportra kell osztani, és úgy kell megszabni a munkaidőt, hogy legalább egy óra eltéréssel kezdjék el és fejezzék be a munkát. Az előírás betartását a prefektusoknak, illetve a munkaügyi felügyeleteknek kell ellenőrizniük. 

Egy másik előírás értelmében az óvodák és iskolák országszerte áttérnek az online oktatásra. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?