A moldvai csoda: vörös zóna helyett vírusmentes lett több Iași megyei kisváros

A hatóságok szerint mindenki meggyógyult, új megbetegedés pedig nem történt.

November elején már csak hajszál választotta el a Hârlău nevű mezővárost attól, hogy vörös zónává válljon, a fertőzési ráta ugyanis 2,97 volt. Pár nap alatt azonban nagyot fordult a világ, a legfrissebb adatok szerint ugyanis a Iași megyei településen immár egyetlen koronavírusos sincs.

A Digi24 televízió stábjának helyszíni tapasztalatai szerint ez felettébb furcsa, mivel a lakosok feltűnően lazán alkalmazzák a járványügyi szabályokat, az utcán alig látni a maszkot előírásszerűen viselő járókelőt. A hatóságok magyarázata szerint a városkában 40 koronavírusos volt, azonban valamennyien meggyógyultak, újabb megbetegedések pedig nem történtek.

Ez utóbbi elég valószínűtlen, mivel Hârlău több egészségügyi intézményében járványgóc alakult ki. A helyi neuropszichiátriai rehabilitációs központban 137 személy fertőződött meg, közülük 97-en az intézmény dolgozói. A gócokat nem számolják bele az adott település fertőzési rátájába, az azonban bizarr, hogy a közel száz megbetegedett egészségügyi alkalmazott közül senki sem adta tovább a vírust a hozzátartozóinak, ismerőseinek.

Târgu Frumos és Podu Iloaei a megye két másik olyan települése, ahol hetek óta egyetlen fertőzést sem regisztráltak. A prefektúra szerint ennek az oka az, hogy valamennyi új eset gócpontokhoz köthető, azokon kívül egy lélek sem betegedett meg. A hatóságok nem adtak arra vonatkozó információt, hogy a szóban forgó településeken hány tesztet végeztek az elmúlt időszakban.

(Nyitókép: dezvaluiri.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?