Türelmes, szófogadó – autista gyermekeket fejleszthetnek kutyaterápiával Nagyváradon

Öt éve alakult meg a nagyváradi Bonitas Magyar Speciális Oktatási Központ, akkor még 1-es számú magyar speciális iskolaként Érmihályfalván. Az iskolát Oláh Andrea igazgató mutatta be korábban a Maszolnak. Egy érdekes, itthon rendhagyónak számító terápiás lehetőségről, a kutyaterápiáról Balogh Éva Zita pszichológus beszélt nekünk.

Szeptemberben vásárolta meg a Bonitas a West nevű labradorkölyköt egy projekt keretében, amelynek címe M.E.R.S.I (Merit Empatie Respect Suport Integrale), magyarra fordítva K.Ö.SZ.I, (Kaphatok Önzetlenséget, Elismerést, Szeretetet). A projektet kifejezetten az autistáknak írták, amelynek köszönhetően egy kanadai előadó tartott az autizmus modern módszereiről képzést. A Bonitastól öten vettek részt a kutyaterápiás képzésen, ők már be tudják vezetni a kutyát a napi tevékenységbe a gyerekekkel.

Ehhez azokban a kutyának is át kell esnie a megfelelő képzésen, amelyet olyan szakemberek végeznek majd, akik évtizedek óta ezzel foglalkoznak. West kutyát Balogh Éva Zita neveli, minden héten készít videókat róla és egyeztet a kutyakiképzőkkel. Beszélgetésünk idején például fontos volt, hogy közösségbe vigyék, egyelőre egészséges gyermekek közé, s mint mondta: „remélhetőleg összegyűjtünk ötezer eurót, hogy rendes kiképzést kaphasson West”. A szatmárnémeti Angel Dog Egyesület már foglalkozik terápiás kutyák kiképzésével, ők vakvezető kutyákat is képeznek.

Az Angel Dog Egyesület segítségével tehát elkezdődhet West kiképzése, amint eléri a hat hónapos kort. Azt, hogy mennyi időt vesz majd igénybe ez a folyamat, nem tudják előre, lehet néhány hónap, egy év, attól függően, hogy a kutya milyen tempóban halad.

Mit is kell tudnia egy terápiás kutyának?

„Ha én behozom az iskolába, a sérült gyerek megütheti, megcsípheti, megharaphatja és a kutya nem szabad visszatámadjon. Nagyon alázatosnak kell lennie. Ugyanakkor segít a jelenlétével. Már tapasztaltuk is, hogyha a kutya megjelenik, a gyerekek elkezdik körülrajongani. Volt olyan kislány, aki rajzot készített a második találkozóra a kutyának, mert alig várta, hogy újra lássa” – mutatott rá a szakember.  

Nemcsak Westnek kell megszoknia első körben az egészséges gyermekek közelségét, a gyermekeknek is hozzá kell szokniuk, hogy a kutyával dolgozzanak. Egyelőre az Angel Dog Egyesülettől járnak Váradra a kollégák, Mása nevű terápiás Labrador kutyájukkal. Eddig kinti tevékenységet végeztek, sétáltatták felváltva a kutyát, hívták, hogy odamenjen hozzájuk. Azok a gyermekek is, akik amúgy félnek a kutyáktól, már ott vannak a körben, és várják, hogy Mása odamenjen hozzájuk, számolt be az első tapasztalatokról a szakember.

Mivel West még kicsi és nincs kiképezve, őt egyelőre nem hozhatják a sérült gyermekek közé, neki nem szabad sokkot kapnia, nem szabad negatív hatás érje, mert akkor az életben nem tudják arra nevelni, amire kell, mondta Balogh Éva Zita, aki azt is hozzátette: egy terápiás kutya nem ehet ennivalót a földről, bármilyen késztetése is van, nem kaphat oda, nem haraphat. Ugatnia, mozdulnia akkor szabad, ha erre kérik, ez a feladata, nagyon szófogadó kutya kell legyen, nem lehet vad, nem lehet támadó.

Sok mindenben segíthet egy terápiás kutya

A kutyának különböző feladatai lesznek. Átmegy például egy alagúton, és ezzel ráveszi a gyereket, aki nem mer bebújni az alagútba, hogy kövesse. Így a testtudatot is fejleszthetik vele játékosan. Más példa, amikor lefektetik a gyermeket, aki kap egy kártyát, amin be van jelölve, hogy hová kell helyeznie a testén a jutalomfalatot, amit a kutya majd elvesz.

„Más ilyen tevékenység például, hogy körbetáncolunk, mozgunk a kutyával, vezethetjük a kutyát a színes bóják között, hogy segítsünk megtanulni a színeket. Szavakat lehet vele tanulni, a tapasztalat az, hogy a beszédet, a mozgást is beindíthatja egy ilyen terápiás kutya. Tulajdonképpen mi is erre szeretnénk használni, ugyanis az autisták nagyon nehezen nyílnak meg. Amikor a kutya odamegy hozzájuk és keresi velük a kapcsolatot, automatikusan reagálnak, felveszik vele a kapcsolatot, nyitottabbak, merészebbek lesznek, bátrabban kezdenek viselkedni, közeledni, mozogni. Külföldön van rá példa, hogy a szülők terápiás kutyát vásárolnak autista gyermekeik mellé, hogy kialakítsák bennük ezt a magabiztosságot, biztonságérzetet” – mesélte a szakember.

Visszatérve West-re, ez hosszú távú projekt. A terápiás kutyák 5-6 évig keményen tudnak dolgozni, van, amelyik nyolc évig is. Nem lehet mindennap dolgoztatni őket, heti két-három alkalom az, amit bírnak. Egy 45 perces foglalkozás után a kutya ugyanúgy elfárad, mint egy gyermek, neki is kell a pihenés és a magány, hogy regenerálódjon, töltődjön. Ugyanúgy kell neki a szeretet és a figyelem, mint a többi kutyának.

„Nagyon várom már, hogy a kutya segítségével fejlesszem a kicsiket. Folyamatosan keresem az alternatív megoldásokat, mert sokkal hatékonyabbnak tartom, mint azt, hogy leüljek, és mondjuk a magánhangzókat gyakoroltassam. West egy csoda, még csak most kezdtem el pórázon vezetni, és tanítani arra, hogy a pórázzal leüljön, s ő lesi, hogy mi a feladat” – hangzott el.

Balogh Éva Zita egyébként pszichológiát tanult, de a speciális oktatásban a Bonitas egyik óvodai csoportjában logopédusként és pszichopedagógusként dolgozik. „Fontosnak tartom a korai fejlesztést, azt, hogy korán felfedezzék, ha egy gyermek rendellenesen fejlődik. Arra biztatok minden szülőt, hogyha érzékeli a problémát, ne szégyellje, merjen kérdezni, mert akkor van rá esély, hogy normális iskolában kezdjen tanulni a gyerek, ha már két éves korban elkezdjük a fejlesztését. Hasznos már 0-1 éves korban megpróbálni kiszűrni a rendellenességeket. Nekünk itt, a Bonitasnál erre megvan a képesítésünk. Forduljanak hozzánk bátran. Ingyen szűrünk, felmérjük a gyermekeket 0-6 éves korig” – hívta fel a figyelmünket a Balogh Éva Zita.

Az autista gyermekkel nem ugyanúgy kell dolgozni, mint egy átlagos gyermekkel, akinél mondjuk hiányzik egy betű, és azt rögzíteniük kell – tette hozzá. Az autista gyermekek általában öt évesen kezdenek el beszélni, többségük addig nem mond semmit, hangokat ad ki, visít. „Hogy a beszéd elkezdését előrébb hozzuk, alternatív módszerek kellenek. Mozgásfejlesztés és beszédindítás – ezekben fog nagyon hasznos szerepet betölteni ez a terápiás kutya” – mondta a szakember.

Vizsga is vár a kutyára is

A szatmári kutyakiképző szakemberek korábban Magyarországon, a Csigabiga Alapítványnál vettek részt felkészítő képzésen, és ott mondták el, hogy miből áll egy kutyaterápiás vizsga. Ez a vizsga Romániában ugyan még nincs bevezetve, de az Angel Dog Egyesület a magyarországi szempontok szerint képezi a kutyákat. Magyarországon egy terápiás kutyának kétévente kell újravizsgáznia, s csak akkor lehet bevinni egy intézménybe.

A Bonitas munkatársai felvételen látták egy terápiás kutya vizsgáját, amely elmondásuk szerint érdekes tapasztalat volt. Többen bemennek a kutya vezetőjével egy kis szobába, ott leülnek, beszélgetnek és ledobnak egy májpástétomos kenyeret a földre, aminek az illata megcsapja az orrát. A felvételen jól látszott, hogy a kutya megnézte az ételt, majd elfordította a fejét, hogy ne is lássa, és kibírta, hogy öt percen keresztül egy lépést sem tett a kenyér felé. Megcsípték hátulról, és a kutya meg sem rezzent, ahogy akkor sem, amikor nagy zajt csapva eldőlt egy mankó.

„Fantasztikusan sok dolgot kell tudniuk, ott lettünk szerelemesek ebbe a módszerbe. Lecketervet lehet írni például abból, hogy a kutyával milyen tevékenységet tervezünk. Én személy szerint a mozgás segítségével beindítható beszédfejlesztésre alapoztam a lecketervemet. Nekem ez nagy szerelem, mert a legtöbben az ABA-módszerről (Applied Behavior Analysis, azaz alkalmazott viselkedéselemzés) és a PECS-módszerről (Picture Exchange Communication System, azaz képkártya-csere módszer) hallottak az autizmussal kapcsolatban, de kevesen értik meg, hogy milyen nagy szerepe van a mozgásnak az agyi fejlődésben, az agyi működésben, ezért harcolok, és emellett szakmailag kiállok” – nyomatékosította Balogh Éva Zita.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?