Alexandru Rafila: célul kell kitűzni, hogy hetente legalább félmillió tesztet végezzenek

Jelentősen növelni kell a tesztelési kapacitást, olyannyira, hogy akár 80-100 ezer teszt is elvégezhető legyen naponta – vélekedett csütörtökön Alexandru Rafila orvos, a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőjelöltje.

A mikrobiológus professzor szerint célul kell kitűzni, hogy hetente legalább félmillió tesztet végezzenek el. Rámutatott: gondot jelent, hogy viszonylag nagy a pozitív tesztek aránya az elvégzett tesztek számához képest: hét közben ez 25-28 százalék, hétvégén, amikor kevesebb tesztet végeznek, elérheti a 40 százalékot is. Úgy vélte, akkor leszünk jó úton, ha a pozitív tesztek aránya 3 százalék alá csökken.

Meglátása szerint az egyik oka annak, hogy ide jutottunk, hogy a közegészségügyi igazgatóságokat sok megyében olyanok vezetik, akiknek „semmi közük sincs” a közegészségügyhöz.

Nem az iskolákat kellene bezárni

A professzor szerint jelen pillanatban a tömegközlekedési járműveken terjed leginkább a fertőzés, ezt kellene megoldani, nem az iskolákat bezárni. Kifejtette: míg más európai országokban nyolcadik osztályig járnak iskolába, Romániában felfüggesztették az oktatást. „Két hete bezárták az iskolákat. Észlelik, hogy csökkent volna az esetszám? Nyilvánvaló, hogy az iskolák megnyitásának nem volt jelentős hatása a fertőzés terjedésére” – mutatott rá Rafila.

Hozzátette, hogy a hatóságok szintjén csak „kezdetleges” kommunikáció létezik, és a naponta nyilvánosságra hozott hírlevél „nem egy közegészségügyi válságban zajló kommunikáció, csupán száraz információ, amely nem mutat sem empátiát, sem megoldást, sem jövőt”.

Véleménye szerint egy országos operatív törzsre lenne szükség, amely naponta felméri a helyzetet és meghozza a szükséges döntéseket, és amelynek minden megyében megfelelő testületei működnek.  

(Címlapfotó forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?