Telítődés: minden kórháznak fogadnia kellene a koronavírus-fertőzötteket

Járványügyi szempontból nehéz időszak következik, hiszen egyre emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma és félő, hogy telítődnek a kórházak, hívta fel a figyelmet András Nagy Róbert. A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház menedzsere szerint fontos lenne, hogy minden kórház bekapcsolódjon a koronavírus fertőzöttek ellátásába, hogy ne csak a sürgősségi kórházakra nehezedjen a teher.

András Nagy Róbert szerint a városi kórházaknak is volt több mint fél évük volt felkészülni a koronavírus-fertőzöttek fogadására, és külön útvonalakat kialakítani a nem fertőzöttek számára. A kórházmenedzser ígéretet tett arra, hogy ezt a javaslatot megfogalmazzák az egészségügyi minisztérium fele is, illetve szorgalmazzák a tesztelési módszertan megváltoztatását olyan értelemben, hogy a kötelező tesztelési programba belefoglaljanak olyan rizikócsoportokat, mint a családorvosok, tanárok, bolti eladók vagy pincérek.A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház igazgatója arra kérte a lakosságot, hogy fokozottan vigyázzanak magukra és szeretteikre, tartsák be az óvintézkedéseket, mivel nehéz időszak következik. Rámutatott, hogy a sepsiszentgyörgyi kórházban a járvány kitörése óta nem volt egyszerre ennyi koronavírus-fertőzött beteg. Rosu Mátyás orvosigazgató hozzátette: jelenleg 90 fertőzöttet, és 9 fertőzésgyanús személyt látnak el, és mindannyian súlyos vagy nagyon súlyos állapotban vannak. Az elmúlt héten 59 fertőzöttet engedtek haza gyógyultan, ám 7 koronavírus fertőzött elhunyt.

Átszervezték a kórházat, hogy több fertőzöttet be tudjanak fogadni

András Nagy Róbert szerint a koronavírus fertőzöttek egyre emelkedő száma miatt újra át kellett szervezni a sepsiszentgyörgyi kórház egyes osztályait, hogy be tudjanak fogadni minden beteget. Mivel a dialízisre szoruló háromszékiek között is egyre több a koronavírus-fertőzött, a kórház nefrológia osztályán kizárólag a koronavírus-fertőzötteknek végzik el a dialízist, míg a nem fertőzöttek a városi dialízis-központhoz fordulhatnak. Átszervezték a kórház tüdőgyógyászati osztályát is, és egy emeletet a koronavírus-fertőzötteknek tartanak fent. Emellett tele van a kórház koronavírus járványosztálya is. 

András Nagy Róbert rámutatott, hogy a háromszéki önkormányzat és a sepsiszentgyörgyi kórház vezetői tárgyalásokat folytatnak a brassói megyei kórházzal, mert úgy érzik, javítani kell a két egészségügyi intézmény együttműködésén, amely jelenleg egyoldalúan működik, azaz a sepsiszentgyörgyi kórház befogadja és ellátja a sebészeti beavatkozásra szoruló brassói koronavírus fertőzötteket, ám a szomszédos megye kórháza is telítődött, ezért nem tudja fogadni a sürgősségi ellátásra szoruló nem koronavírus fertőzött háromszékieket. Emellett egyeztetnek a kézdivásárhelyi városi kórházzal is, illetve várhatóan három rezidens orvos érkezik Sepsiszentgyörgyre, ami ugyancsak tehermentesíti a rendkívül kimerült személyzetet. Mivel jelenleg nincs lehetőség alkalmazással enyhíteni a személyzethiányt, az osztályok közti áthelyezésekkel próbálják megoldani a problémákat, mondta András Nagy Róbert.

A sepsiszentgyörgyi kórház több mint 80 százalékban nem fertőzötteket ápol  

A sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója leszögezte: a híresztelésekkel ellentétben nem kell koronavírus-teszt eredményét felmutatni ahhoz, hogy valaki bármilyen problémával a kórház sürgősségi osztályára, bármely más osztályra, vagy a járóbeteg-rendelőhöz forduljon. Hozzátette: a betegeken a kórházban elvégzik a koronavírus-tesztet, amiért nem kell fizetniük. Magyarázata szerint erre egyrészt a páciensek, másrészt az egészségügyi személyzet védelme érdekében van szükség.

András Nagy Róbert arra is rámutatott, hogy a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház tevékenységének több mint 80 százalékát a nem koronavírus betegek kezelése jelenti. Októberben a kórházban összesen 1179 pácienst láttak el, ezek közül csupán 197-en voltak koronavírus fertőzöttek, vagyis a tevékenység 16,7 százalékát jelenti a koronavírus-fertőzöttek ellátása. Emellett több mint 2000 személyt láttak el a sürgősségi osztályon és mintegy 7800-at a járóbeteg-rendelőben, sorolta az igazgató, aki szerint az onkológiai beavatkozásokat prioritásként kezelik, és elvégzik.

A kórház és az egészségügyi személyzet sem kap több pénzt azért, hogy hány koronavírus-fertőzöttet látnak el, tehát semmi alapja annak a híresztelésnek, hogy érdekük lenne minél több fertőzöttet kezelni, szögezte le ismételten András Nagy Róbert.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?