Iohannis szerint tavasszal kezdődhet a lakosság beoltása koronavírus ellen

Jövő év első negyedében érkezik meg az első adag koronavírus elleni vakcina Romániába; előbb az egészségügyi személyzetet oltják be, a lakosság beoltása leghamarabb tavasszal kezdődhet el – jelentette ki kedd este az államfő.

Klaus Iohannis sajtótájékoztatóján leszögezte: jelen pillanatban nincs ok a szükségállapot kihirdetésére. "Ez most nem indokolt, ugyanakkor egyértelműen megvan minden okunk korlátozások bevezetésére a világjárvány terjedésének fékezésére. Olyan korlátozásokat vezetünk be, amelyeket szakértők javasolnak abból a célból, hogy ellenőrzés alatt tartsuk a járványt" - mondta az elnök a Cotroceni-palotában.

Az államfő szerint a koronavírus terjedésének fékezését célzó korlátozó intézkedéseknek van eredményük, ezek hiányában nem csupán a romániai, de valamennyi európai egészségügyi rendszer összeomlott volna a járvány súlya alatt. Kifejtette, a korlátozó intézkedéseket azért hozták meg, hogy a pandémia hatásait csökkentsék, hogy minél kevesebben fertőzödjenek meg addig, amíg a vakcina készen lesz.

„Senki nem képzelte azt, hogy a korlátozások véget vetnek a pandémiának, azt azonban mindannyian tudjuk, hogy sikerült ellenőrizni a járvány terjedését, és ez a továbbiakban is így lesz. Ahhoz azonban, hogy a pandémia véget érjen, szükség van az oltásra” - nyomatékosította.

Arról is beszélt, hogy a szakemberek szerint nem szükséges elhalasztani a decemberi parlamenti választásokat a járvány miatt. „Jelenleg nem vesszük számításba a választások elhalasztását, és a szakértők sincsenek azon a véleményen, hogy erre szükség lenne” - fejtette ki Iohannis.

Az államfő az Egyesült Államokban zajló elnökválasztást is felhozta példaként, ahol szerinte a járvány szempontjából sokkal súlyosabb a helyzet, mint Romániában. „Meg kell hozni azokat az intézkedéseket, amelyek segítenek ellenőrzés alatt tartani a járvány terjedését, és akkor lehetséges lesz a választások megszervezése is” - szögezte le Iohannis.

Kapcsolódók

Kimaradt?