Részvételi költségvetés – indul a szavazás Kézdivásárhelyen

Szeptemberben indult útjára, mostanig lehetett jelentkezni, és kezdődik a szavazás a Részvételi Költségvetés elnevezésű kézdivásárhelyi fejlesztésű akcióban, amelynek célja bevonni a céhes város lakosságát a demokratikus döntési folyamatokba, ahol a helyi költségvetés egy részének optimális elköltési módját vitatják meg.

A folyamat feltételezi a lakosok aktív részvételét a közösség problémáinak meghatározásában és megközelítésében. Dr. Szilveszter Szabolcs tanácsos, ötletgazda a kézdivásárhelyi önkormányzat gyűléstermében tájékoztatta a sajtót a kezdeményezésről.

A közterületek fejlesztése kapcsán ötleteket begyűjtő felületre már most több projekt is beérkezett, október 30-án pedig elindult a szavazás is. A tanácsos ugyanakkor ismertette a szavazás feltételeit, illetve bemutatta a projekteket.  A lakosokat arra bátorította az önkormányzat, hogy vegyenek részt a helyi érdekű beruházásokat érintő döntésekben, ezáltal a Részvételi Költségvetés a helyi közigazgatás fontos eszközévé válik, és a döntéshozási folyamat átláthatóságát biztosítja.

A Részvételi Költségvetés alakításában minden olyan személy részt vehet, aki betöltötte a 18. életévét és kézdivásárhelyi lakhellyel vagy bejegyzett lakcímmel rendelkezik. A projektjavaslatokat benyújthatják magánszemélyek, egyesületek, nem kormányzati szervezetek és alapítványok is.

Összesen hat kategóriában lehetett javaslatot benyújtani: utcai infrastruktúra – sétányok, járdák, terek és gyalogosövezetek fejlesztésére; közterületek, köztéri bútorzat rendezése; zöldövezetek, játszóterek és közterületek rendezése (köztéri bútorzat, közvilágítás stb.); mobilitás, akadálymentesítés és biztonságos közlekedés (közlekedést szolgáló utak javítása, hozzáférhetőség növelése fogyatékkal élők számára, videós megfigyelő rendszerek stb.; oktatási és kulturális infrastruktúra; és Smart City, digitális város.

A felhívásra 13 ötlet érkezett, ebből öt pályázat adminisztratív szempontból nem felelt meg a követelményeknek, azaz nem közterületet érintett, így maradt összesen nyolc projekt, amelyre lehet szavazni.

Az elfogadott projektek a következők: Virtuális interaktív túra (turisztikai pontok – helyi cégek) –  kategória: smart city, digitális város; Hintanyerő anyuerő: szülői összefogás a nyujtódi játszótér felújítására – kategória: zöldövezetek, játszóterek és közterületek rendezése; Skate park – kategória: utcai infrastruktúra - sétányok, járdák, terek és gyalogosövezetek; Molnár Józsiás szobor – kategória: közterületek, köztéri bútorzat rendezése; Nevelés a természetben – kategória: oktatási és kulturális infrastruktúra; Fokozatos fejlődés – kategória: oktatási és kulturális infrastruktúra; Közösségi tér – kategória: zöldövezetek, játszóterek és közterületek rendezése; Közösségi tér – kategória: zöldövezetek, játszóterek és közterületek rendezése; Aktív kikapcsolódás az oroszfalvi gyerekeknek  – kategória: zöldövezetek, játszóterek és közterületek rendezése

,,Hangsúlyozzuk, hogy csak azok a személyek szavazhatnak, akik előzetesen regisztrálnak a www.bp.kezdi.ro oldalunkra. Továbbá aki már bejelntkezett a sesizari.ro hibabejelntő oldalunkra, az már ugyanazzal a felhasználóval beléphet a részvételi felületre is’’ – fűzte hozza a tanácsos, aki felhívta a figyelemet arra, hogy a projektekre november 30-ig lehet leadni a voksokat.

Kimaradt?