Kihirdette az államfő: életük végéig fizeti a Colectiv-tragédia áldozatainak kezelését a román állam


-A A+

Az öt évvel ezelőtt leégett bukaresti Colectiv klub áldozatainak orvosi kezelési költségeit élethosszig megtéríti a román állam, miután pénteken, a katasztrófa ötéves évfordulóján Klaus Iohannis államelnök aláírta az erről szóló törvényt.

A szenátus idén februárban fogadta el a szinte valamennyi párt által támogatott törvényt, amely októberben jutott el végszavazásra a képviselőházhoz. Az alsóházban október közepén elfogadott jogszabályt most Iohannis is aláírta, így az áldozatoknak egész életükön át valamennyi külföldi és belföldi kezelési költségét – amelyek összefüggésbe hozhatók a tűzesetben elszenvedett sérülésekkel – a román állam fizeti.

Iohannis a jogszabály kihirdetése mellett az évforduló alkalmából koszorút is elhelyezett és gyertyát gyújtott az egykori szórakozóhelynél kialakított emlékhelyen. Több politikus is megemlékezet tragédiáról, amely 65 ember életét követelte, valamint további 150-en kerültek kórházba súlyos égési sérülésekkel. 

Iohannis már egy szerdai sajtótájékoztatón kifejezte azon meggyőződését, hogy Románia tanult az esetből. Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes úgy vélte, hogy az áldozatok hozzátartozóinak joguk van tudni az igazságot, utalva arra, hogy az ügyben még nem született jogerős bírósági ítélet. Hozzátette: Romániának felelőssége, hogy fejlessze a kórházait és egészségesebbé tegye az intézményeit, amelyeknek mulasztásai következtében előfordulhatott a tragédia.    

Az illetékes bíróság első fokon tavaly decemberben súlyos ítéleteket szabott ki az ügy vádlottjaira, így a Colectiv klub három tulajdonosát egyenként 11 év nyolc hónap, a helyiséget lángra lobbantó tűzijátékot rendező pirotechnikai cég tulajdonosát 12 év 8 hónap, a két tűzszerészt pedig 9 év és 8 hónap, illetve tíz év börtönbüntetésre ítélték. A klub működési engedélyét kiadó kerületi polgármestert 8 év 6 hónap, a szórakozóhely tűzrendészeti alkalmasságának ellenőrzését elmulasztó katasztrófavédelmi felügyelőség két alkalmazottját pedig 9 év és két hónap szabadságvesztésre ítélték.

2015. október 30-án mintegy 350-en vettek részt a bukaresti Colectiv klubban a Goodbye to Gravity együttes második lemezét bemutató koncerten. Az előadáson egy rosszul elhelyezett pirotechnikai eszköz lángra lobbantotta a gyúlékony anyagból készült hangszigetelést, a helyiség pillanatok alatt lángba borult, a szűk kijáraton keresztül pedig az áldozatok nem tudtak idejében kimenekülni. 
EZT OLVASTA MÁR?

X