Küszöbön Székelyudvarhely vesztegzár alá vonása?

A székelyudvarhelyi városi kórháznak vannak még tartalék ágyai és tartalék megoldásai, ha tovább súlyosbodik a járványhelyzet. Ettől függetlenül lehet számítani arra, hogy vesztegzár alá vonják a várost – hangzott el kedden délben, Gálfi Árpád polgármester és Lukács Antal kórházmenedzser közös sajtótájékoztatóján.

Hosszas megbeszéléseket tudhatunk magunk mögött, az új városvezetés és a városi kórház vezetősége közösen lép fel annak érdekében, hogy a városban csökkenteni lehessen a koronavírus.járvány terjedését – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a keddi sajtótájékoztatót Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester.

A városvezető elmondta, konkrét igénylistát kértek a kórház vezetőségétől, hogy a tavaszi civil összefogás eredményeként összegyűjtött pénzösszegből el nem költött anyagi támogatásokat a kórház által felállított prioritási lista alapján tudják elkölteni. Gálfi kitért a maszkhasználat fontosságára, és külön felkérte az udvarhelyieket, udvarhelyszékieket, hogy a lehetőségeikhez mérten igyekezzenek ne vasárnapra időzíteni a világítást, hanem már pénteken vagy szombaton keressék fel szeretteik sírhelyeit, hogy elkerülhető legyen a tömeg kialakulása.

Tartalékok és póttervek

Lukács Antal kórházmenedzser pozitívan értékelte a város és a kórház vezetésének közös kezdeményezését „Elkezdődik egy olyan párbeszéd (az új városvezetés és kórház között), amely hasznos lesz a lakosság és a közösség számára. Megszűnik az, hogy két irányból egymástól különböző tájékoztatókat kapjanak az udvarhelyiek, a félretájékoztatásnak és félreértelmezésnek nincs helye, mert ezek értelmezésileg és megítélési szempontból is kellemetlen visszajelzéseket eredményezhetnek felénk” – közölte az intézmény vezetője, hangsúlyozva, hogy az udvarhelyi kórház mindeddig helytállt, és vannak tartalék helyek, ahogy tartalék megoldások és póttervek is, ha a helyzet megkívánja.

Lukács elmondta, hogy az udvarhelyi kórháznak 527 ágya van, de reális esetben közel felére csökken azoknak az ágyaknak a száma, amelyeket a koronavírussal fertőzött betegek rendelkezésére tudnak bocsátani. A kórházmenedzser elmondta, szükség esetén most már az udvarhelyi intézmény külső egységeként működő székelykeresztúri kórház is tud fogadni 48-50 fertőzött beteget. Hozzátette, hogy az udvarhelyi kórház udvarán is felszabadult egy épület, melyet szintén a koronavírussal fertőzött betegek kezelésére tudják fordítani, ha a szükség megkívánja.

A megelőzés fontosságát hangsúlyozva Lukács beszámolt a klinikai laboratórium bővítéséről is, amelynek tesztelési kapacitását 48-ról 192-re növelték, vagyis megnégyszerezték a napi tesztelési lehetőséget. Továbbá tervezik egy újabb gép beszerzését, amely további 40-50 teszttel tudná növelni a meglévő kapacitást. A kórházmenedzser külön kitért arra is, hogy a családorvosokat nem szabad megkerülni.

„Ha valakinek bármilyen tünetei is vannak (nem feltétlenül koronavírusosak), nem szabad mellőzni a családorvost. A járványtól függetlenül a családorvos küldőpapírja nélkül igazából nincs mit keresni a kórházban, a sürgősségi ellátást kivéve” – tájékoztatott Lukács, megjegyezve, hogy a sebészeti és a belgyógyászati sürgős eseteket kötelező módon el kell látni ebben az időszakban is, mert minden állampolgárnak alkotmányos joga, hogy ezzel éljen, függetlenül attól, hogy milyen rendeletek vagy rendelkezések vannak érvényben. „Optimista vagyok, helyt tudunk állni a jövőben is” – zárta a beszámolóját Lukács Antal kórházmenedzser.

Készülőben a konténer-projekt

András Lehel városi tanácsos a Szent Pio nonprofit szervezet köré csoportosuló támogató vállalkozókör képviseletében nyilatkozott. Elmondta, hogy a tavasszal összegyűjtött 1,1 millió lejes pénzadományból megmaradt közel 600 ezer lej, ennek felhasználására két fontos anyagbeszerzést indítottak el a közelmúltban. Az egyik egy plazmaferézis gép, mellyel a a COVID-19 fertőzésen átesett betegek véréből úgynevezett antitestben gazdag vérsavót lehet kinyerni és felhasználni a súlyosbodást jeleit mutató fertőzött betegek kezelésére.

Az egyiket már átadták használatba a csíkszeredai vérközpontnak, a  másik gép várhatóan két héten belül érkezik meg. „Bízunk benne, hogy középtávon az udvarhelyi kórházban is létre lehet majd hozni egy vérközpontot, és akkor ezek a gépek itt kerülnek felhasználásra” – közölte András Lehel. Utalva arra, hogy az udvarhelyi kórház reálisan csak a teljes kapacitásának a felét tudja használni, említést tett a kórház udvarára elképzelt konténerprojektről.

Megjegyezte, hogy az adományba kapott és fennmaradt pénzösszeg egy részét igyekeznek egy olyan konténerkomplexum beszerzésére és üzembe helyezésére fordítani, amelyek a tesztelések eredményére váró személyek számára biztosítana helyet, konténerenként 5-6-ot, összesen 40-50 ágyat. „Visszajelzünk majd, hogy mikorra várható a konténerek leszállítása és üzembe helyezése” – közölte András Lehel.

Karanténba kerül a város?

Szerdán este Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője negatív példaként említette Székelyudvarhelyt, ahol „vonakodnak attól, hogy karantén alá helyezzék a várost”, ezért a helyzet újraelemzését kérte a Hargita megyei közegészségügyi hatóságtól (DSP), mert csakis ez tehet erre javaslatot, a végső döntés pedig a megye vészhelyzeti bizottságának kezében van.

Lukács Antal szerint nem helyes, hogy Raed Arafat negatív példaként említi Székelyudvarhelyt. Mint mondta, az államtitkárnak több tényezőt is figyelembe kellett volna vennie, például azt, hogy a megbetegedések növekedése az Udvarhelyen végzett tesztelések nagy számának is betudható.

Az államtitkár nyilatkozatára Gálfi Árpád polgármester is reagált. „Székelyudvarhelyen a fertőzési ráta meghaladta a 8 ezreléket, és vannak települések, ahol már 7 ezreléknél teljesen lezárták a települést. Így akár arra is számíthatunk, hogy teljes karantén alá vonják a városunkat” – mondta az udvarhelyi városvezető.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?