Iohannis szerint nem indokolt az ország lezárása vagy a részleges kijárási tilalom bevezetése

Románia ez idáig jól kezelte a koronavírus-járvány okozta helyzetet, sokkal jobban, „mintha PSD-kormány lett volna hatalmon” – mondta szerdai szokásos sajtónyilatkozatában Klaus Iohannis államfő, aki szerint nem az éjszakai közlekedés, hanem az éjjeli szórakozás a fertőzés terjedésének egyik okozója. Iohannis szerint mindneki családi körben tervezze az év végi ünnepeket.

„A hírekből arról értesülünk, hogy a járvány terjedőben van nálunk, valójában azonban mindeddig jól kezeltük a helyzetet. Sajnos egyes európai országokban drasztikus intézkedések váltak szükségessé. Mi nem akarjuk ezt. Ezért mondom a lakosságnak és a hatóságoknak, hogy hatékonyan szálljunk szembe ezzel a járvánnyal. A pandémia eleje óta megkétszereződtek az intenzív terápiás helyek. Egyelőre a helyzet nem indokolja a karantént vagy a teljes lezárást” – nyilatkozta a Cotroceni-palotában Iohannis.

Az elnök szerint az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetőit nem érdeklik a koronavírus-járvány miatt elrendelt szabályok. Az államfő azon fotók kapcsán beszélt erről, amelyek Marcel Ciolacu pártelnököt és az alakulat több más vezető tisztségviselőjét ábrázolják egy asztalnál ülve.

„Szerencsénkre a Nemzeti Liberális Párt kormányozza az országot a járvány alatt, együtt keressük a megfelelő intézkedéseket, lehetőségeket a betegség terjedésének fékezésére. Mit gondolnak, mi történt volna, ha a PSD lett volna kormányon, hiszen a legalapvetőbb szabályokat sem tartják be. Miért olyan nehéz egy PSD-s politikusnak feltenni a maszkot, ha ez a szabály, és mindenki számára érvényes? Nem igazán érdeklik őket a szabályok. Nagyon-nagyon rossz lett volna, ha PSD-kormányunk lett volna a járvány alatt" – fogalmazott az elnök. Szerinte a szociáldemokraták lábbal tipornak minden szabályt. „Ez is azt bizonyítja, hogy a PSD nem reformálódott meg" – tette hozzá.

Az elnök ismét leszögezte, hogy december 6-án lesznek a parlamenti választások, és úgy vélekedett: a járvány terjedését nem az éjszakai közlekedés, hanem az éjszakai összejövetelek fokozzák.

„A meghozott intézkedéseket szakértők javasolták. Az éjszakai közlekedés betiltásáról nem volt szó. Nem hiszem, hogy az éjszakai közlekedés terjesztené a járványt, inkább az éjszaka tartott összejövetelek. Nem hozhatunk be minden nap új tiltásokat, előbb meg kell figyelnünk, milyen hatásuk van az eddig bevezetett óvintézkedéseknek, várjunk legalább két hetet, és utána lássuk, mi az eredmény” – mondta. Hozzátette:  nem volt szó a szükségállapot bevezetéséről a karácsonyi ünnepek idejére. „Nem hiszem, hogy idén a korábbi évekhez hasonlóak lesznek az ünnepek. Kevesebb helyre lehet majd utazni, lesznek korlátozások, tehát úgy gondolom, hogy idén visszatérünk a hagyományos karácsonyozáshoz, azaz a családban és a családdal töltjük az ünnepet” – mondta Iohannis.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?