banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Tanügyi tervezet: ebben az iskolaévben eltekinthetnek a félévi dolgozatoktól

Különböző módon írathatják meg a középiskolások félévi dolgozatait a 2020–2021-es tanévben az iskolába járó, illetve az online tanuló diákok, de az is elképzelhető, hogy ebben az iskolaévben eltekintenek a dolgozatírástól.

A tervezetet az oktatás digitalizálási stratégiájának közvitára bocsátása alkalmából jelentette be hétfőn Monica Anisie tanügyminiszter és Luminița Barcari államtitkár. A tárcavezető kijelentette: senkit nem érhet megkülönböztetés, nem írathatnak dolgozatot azokkal, akik iskolába járnak, közben felmentést adjanak azoknak, akik a koronavírus-járvány miatt online tanulnak, ezért vetődött fel az ötlete annak, hogy ebben a tanévben eltekintenek ettől – bár ez ellenkezne a közoktatási módszertannal.

Luminița Barcari oktatási államtitkár részletezte azt is, hogy három különböző forgatókönyvet dolgoztak ki a dolgozatírásra: a zöld kategóriában lévő iskolákban, tehát ahol mindenki bejár az órákra, normális módon íratnák meg a dolgozatokat, míg a sárga kategóriás iskolákban (ahol a fertőzések miatt a diákok felváltva tanulnak online, illetve a tantermekben) akkor íratnák meg a diákokkal, amikor épp jelen vannak az órákon. A vörös (teljes mértékben online folyó) iskolákban minden tantárgyból online vizsgáznának, azaz a diákoknak valós időben kellene elküldeniük a megoldásokat.

Mindez csupán tervezet – hangsúlyozta az államtitkár –, a végső döntést a szakszervezetekkel, a szülői és a diákegyesületekkel folytatott megbeszélés után hozzák meg.

A tanügyminisztérium adatai szerint jelenleg 10 254 iskolában zöld, 4902 oktatási intézményben sárga, 2500-ban pedig vörös forgatókönyve van érvényben.

(A nyitókép illusztráció | Adobe Stock-fotó)

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?