Csendes főhajtással tisztelegtek Csíkszeredában 1956 hősei előtt

Koszorúk és mécsesek elhelyezésével emlékeztek pénteken az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc hőseire Csíkszeredában. A járványügyi intézkedések nem tették lehetővé megemlékezések szervezését, a különböző politikai és civil szervezetek csendes főhajtással adóztak az egykori küzdelmek hősei előtt.

Két helyszínen, a Kalász lakónegyedben található kopjafánál és az 1956-os téren álló Gloria Victis emlékműnél helyezték el a kegyelet koszorúit a 64 évvel ezelőtt kitört budapesti forradalom emlékére Csíkszeredában. A kopjafánál koszorúzott napközben Ráduly Róbert, Csíkszereda leköszönő polgármestere és önkormányzata, az RMDSZ Csíkszereda városi és Csík-területi szervezete.

A megemlékezések hagyományos helyszínén, a Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa melletti emlékműnél 10 órától helyezték el koszorúikat a csíkszeredai oktatási intézmények, közintézmények, cégek, civil szervezetek, az RMDSZ városi és területi szervezete. 18 órától közösen koszorúzott Potápi Árpád János, Magyarország Miniszterelnökségének nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Tóth László főkonzul, Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, Tánczos Barna szenátor, Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának elnöke, valamint Korodi Attila Csíkszereda jövő hétfőn hivatalba lépő polgármestere.

Potápi Árpád János a koszorúzást követően a Maszol kérdésére elmondta, az 1956-os forradalom hőseire emlékezve nem elvont dolgokra gondolunk vissza, hanem olyan emberekre, akik küzdelmükkel a mai szabadság kivívásához is hozzájárultak.

„Én például nagyapámra emlékszem, aki a forradalmi nemzeti bizottság tagja volt Bonyhádon és emiatt gyakorlatilag haláláig meghurcolták” – emelte ki az államtitkár. Hozzátette: a forradalmi események nemcsak Magyarországot érintették, hanem az egész Kárpát-medencét is.

„Mindenhol reménykedve várták a magyar forradalom győzelmét azért, mert abban bíztak többek között az erdélyi magyarok is, hogy a diktatúrák meg fognak dőlni és végre szabadon fognak ők is élni” – fogalmazott Potápi Árpád János.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?