Óriási a fertőzési ráta Székelyudvarhelyen, újabb szigorítások lépnek életbe

 

Közel 150 koronavírussal fertőzött beteget kezelnek a székelyudvarhelyi városi kórházban – derült ki az intézmény tájékoztatásából. Csütörtöktől november 1-ig újabb szigorítások léptek életbe a székely anyavárosban, amit az indokol, hogy jóval a kritikus érték fölötti, 7,56-os a fertőzési ráta.

A székelyudvarhelyi városi kórház csütörtöki tájékoztatása szerint jelenleg 143 koronavírussal fertőzött beteget kezelnek a kórház osztályain. Ebből 123-an (a kezelt betegek 83 százaléka) súlyos vagy középsúlyos állapotban vannak, tíz beteg intenzívterápiás ellátást igényel, 7-en csak lélegeztetőgépek segítségével jutnak elegendő oxigénhez, őket is a kórház intenzívterápia osztályán látják el – olvasható a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal honlapján.

Kihangsúlyozták, hogy míg tavasszal a kórházban kezelt betegek egyharmada volt udvarhelyszéki, addig jelenleg a betegek több mint kétharmada székelyudvarhelyi vagy udvarhelyszéki. Megtudtuk továbbá, hogy a fül-orr-gégészeti osztály kivételével mindegyik részlegen kezelnek olyan betegeket, akiknek a koronavírus-fertőzés mellett más társbetegségeik is vannak.

Kedves székelyudvarhelyiek! Ma a helyi operatív törzs ülését követően részletes tájékoztatást kértem a Városi Kórház...

Közzétette: Gálfi Árpád Polgármester – 2020. október 22., csütörtök

Gálfi Árpád polgármester felhívással fordult az udvarhelyiekhez, udvarhelyszékiekhez, emlékeztetve őket arra, hogy az esetszámok rohamos növekedésének következében a kórház egyre nagyobb tehernek van kitéve, és bár eddig minden beteget sikerült megfelelőképpen ellátni, egyre fogynak az üres ágyak és egyre jobban fárad a személyzet. „Ezért ismételten arra kérek minden székelyudvarhelyi és udvarhelyszéki lakost, hogy viselkedjen felelősen. Viselkedjünk felelősen, a saját, a családjaink, a barátaink és a közösségünk érdekében” – olvasható a városvezető facebookos posztjában.

Újabb szigorítások

Október 22-én ülésezett Székelyudvarhelyen a helyi katasztrófavédelmi bizottság, és újabb szigorítások bevezetéséről döntött a testület. November 1-jéig bezár a városi bölcsőde, akárcsak a város összes játszótere, felfüggesztik a délutáni iskolán kívüli programokat (after-school jellegű tevékenységeket).

Bezár a vasárnapi, úgynevezett autópiac, továbbá a Hagyományos Helyi Termékek Vásárát sem lehet mindaddig megszervezni, amíg Székelyudvarhelyen az 1000 főre eső új fertőzöttek összesített esetszáma meghaladja a hármat. Külön szigorítások érintik a templomi szertartásokat, istentiszteleteket, miséket, és a temetőlátogatásokat is korlátozásokhoz kötik.

Csütörtökön az eddigi legmagasabb számú koronavírusos megbetegedést regisztrálták Hargita megyében, 24 óra alatt 121-gyel nőt a fertőzöttek száma.

Kapcsolódók

Kimaradt?