Vesztegzár alá kerül két Kolozs megyei „magyar” község

Vesztegzár alá vonnak szombattól két, jelentős arányban magyarok lakta Kolozs megyei községet, Széket és Tordaszentlászlót a magas fertőzési ráta miatt – közölte csütörtökön Mircea Abrudan prefektus.

A kormánymegbízott tájékoztatása szerint erről délután dönt a megyei vészhelyzeti bizottság. Emellett korlátozó intézkedéseket vezetnek be Aranyosgyéresen, mert a városban a fertőzési ráta meghaladta a 3 ezreléket. Korábban a szigorításokat Kolozsváron és Désen is bevezették.

Csütörtökön Bukarest után Kolozs megyében volt a legnagyobb az új fertőzések száma. Ezt a prefektus a Digi24 hírcsatornának nyilatkozva az elvégzett koronavírus-tesztek mennyiségével magyarázta. „Ma 2700, tegnap 2900 volt a tesztek száma. Természetes, hogy az esetszám is nagy” – magyarázta Mircea Abrudan.

Karanténban részben megáll az élet

A veszetgzár alá vont települést elhagyni csak különleges engedéllyel szabad. Az áthaladó személy- és áruszállító vállalatok nem állhatnak meg a községben. A lakosságot élelemmel és alapvető létszükségleti cikkekkel ellátó vállalkozások csak különleges engedéllyel rakodhatnak le. A településen önkéntesek járnak körbe, és hordják ki az élelmiszert a lakosságnak. 

A mezőgazsasági munkát végző személyek is csak saját felelősségre kitöltött nyomtatvánnyal hagyhatják el lakhelyüket, hasonlóan ahhoz, ahogy azt tavasszal is kellett. A karantén alá vont települést a következő területeken tevékenykedő személyek hagyhatják el: védelem, nemzetbiztonság, egészségügy, állatvédelem, helyi közigazgatás, szociális védelem, igazságügy, közszolgáltatás, áramellátás, közélelmezés, vízellátás, távközlés.

Az érintett személyeknek a község határában állomásozó belügyi szerveknél fel kell mutatniuk munkahelyi igazolványukat, az alkalmazó által kitöltött aláírt és lepecsételt igazolványt, vagy saját felelősségre kitöltött nyomtatványt. 

(Nyitókép: Tordaszentlászló - Forrás: Wikipédia)

Kapcsolódók

Kimaradt?