Országos stratégiát kell kidolgoznia a román államnak a cukorbetegség megelőzése érdekében

A cukorbetegség időbeni kiszűrésére és felismerésére dolgozott ki törvényt az RMDSZ parlamenti csoportja, amelyről kedden döntő fórumként szavazott a képviselőház. 

A törvénytervezet kidolgozója dr. László Attila szenátor és dr. Vass Levente képviselő.

Vass Levente, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője, egészségügyi szakpolitikus a plénumi vitán rámutatott, hogy cukorbetegségben szenved minden tízedik ember Romániában, továbbá minden harmadik személy a tízből hajlamos a betegségre. Éppen ezért egy olyan országos prevenciós programra van szükség, amely időben kimutatja, és főleg megelőzi a cukorbetegség kialakulását.

Az orvos-politikus elmondta: a kedden elfogadott törvénytervezet által arra kötelezik az államot, hogy konkrét, érthető szabályozást vezessen be az önkormányzatokba, hogy minél szélesebb körben tájékoztathassák a lakosságot, valamint oktatóprogramokat szervezhessenek.

„A törvény értelmében egy országos stratégiát kell kidolgoznia a szakminisztériumnak a cukorbetegség megelőzése érdekében, amely három alappillérre kell támaszkodjon. Az első a lakosság tájékoztatása egy egészséges életmódról és táplálkozásról, a második screening-programok bevezetése, hogy időben ki lehessen szűrni a betegséget, és harmadik a megelőzés vagy a betegség késleltetésére irányuló programok. Egységes törvénykezésre van szükség az állam minden intézménye részéről, erről szavaztunk” – fogalmazott az RMDSZ-es parlamenti képviselő.                                                  

A törvény az államelnöki kihirdetést követően, a Hivatalos Közlönyben történő megjelenés után lép érvénybe.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?