Napok óta orrfacsaró szemétszag terjeng Kolozsvár több lakónegyedében

Először Szamosfalván és a Tóköz-negyedben volt érezhető, majd lassan elért a Mărăști-, Hajnal-, Györgyfalvi- és a Békás-negyedbe is. A bűz a pataréti hulladéktároló irányából érkezhet, a Tóköz-negyedben lakók kampányt indítottak, amelyben biztatják a kolozsváriakat, hogy tegyenek panaszt a polgármesteri hivatalnál és a környezetvédelmi őrségnél. 

A Tulcea utcában lakók indították el a felhívást azt követően, hogy a Kolozs Megyei Környezetvédelmi Őrség frissen megválasztott igazgatója, Viorel Pleșa a stiridecluj.ro-nak a múlt héten azt nyilatkozta: eddig csak egyetlen lakos nyújtott be panaszt a kolozsvári szemétszag miatt, és ő nem tud ez ellen semmit tenni, mivel nincsenek eszközeik, amivel mérhetnék a szagszennyezést. 

„Szamosfalván csak egyetlen személy jelentette az esetet, hogy szemétszag terjed Patarétről. Más senki! Valószínűleg a szag azért kezdett el terjedni, mivel elmozdították a szemetet, hogy Nagyváradra szállítsák azt. A RADP (Regia Autonomă a Domeniului Public – szerk. megj.) válogató állomásról a nedves hulladékot a Patarét melletti ökológiai lerakóba (a város új integrált hulladékkezelő központja – szerk. megj.) viszik, a maradék hulladékot pedig Nagyváradra, az ECO Bihor céghez szállítják. A szemét átmegy egy szitán, és talán ezért keletkezik a szag, ami a negyedekben terjed. Sajnos így mi nem szabhatunk ki büntetéseket” – fogalmazott a hétvégén a megyei környezetvédelmi őrség vezetője. 

Pleşa nyilatkozata szerint ugyanakkor a környezetvédelmi őrség várhatóan a héten ellenőrzést fog tartani az integrált hulladékkezelő központban (CMID). 

„Csak a rothadó szemét szagát lehet érezni”

A kampányra buzdítók szerint egy benyújtott kérelem esetén semmi nem fog változni, ezért arra kérnek mindenkit, aki érzékeli a problémát, hogy tegyen panaszt a MyCluj applikációban a Hulladéktárolás menüpont alatt vagy pedig e-mailben az Országos Környezetvédelmi Őrség Kolozs megyei kirendeltségénél a cjcluj@gnm.ro címen.

Egy Facebook-csoportban ugyanakkor felhívást intéztek a lakosokhoz, hogy mindenki, aki panaszt nyújtott be, hozzászólásban írja meg a regisztrációs számát. Ugyanitt a kolozsváriak egymással osztották meg a panaszaikat. 

Egy személy például azt írta: „A Tóköz-negyeben lakom, és az elmúlt 10 napban a levegőben csak a rothadó szemét szagát lehetett érezni. Ez a levegő megakadályozza, hogy a gyerekekkel a parkba menjünk vagy az erkélyen üljünk. Kérem, hogy tegyenek lépéseket a szennyezés ellen, és változtassanak a szemétfeldolgozás módszerén, mivel az okozza az állandó rossz levegőt a negyedben” – idézte az Actual de Cluj.

A protectiamediului.org honlapon is többen jelezték a problémát az elmúlt napokban. Egy személy például azt írta: „Néhány napja a Györgyfalvi-negyedben belélegezhetetlen a levegő, valószínűleg a pataréti szeméttároló irányából jön a bűz. Kérem, tegyenek lépéseket, hogy minél hamarabb megoldják ezt a helyzetet, mivel elviselhetetlen.”

Egy másik lakos így fogalmazott: „A rothadó szemét bűze az elmúlt napokban a Borhanci-negyedből a Békás-negyed felé kezdett el terjedni, és belélegezhetetlen. Kérem, sürgősen lépjenek közbe, és oldják meg a problémát!” 

A MyCluj applikáción keresztül is számos panasz érkezett. „A Békás-negyedben néhány napja érződik a pataréti szeméttároló bűze, és ahogy más személyektől hallottam, a többi negyedben is (Monostor, Mărăști, Hajnal) ugyanez a helyzet. Megfigyeltem, hogy több napja változatlan a helyzet, és szeretném tudni, hogy mi ennek az oka, és mit tesznek az eset megállítása érdekében” – írta egy személy.

Kolozsvári aktivista: szortírozatlan szemét kerül az új hulladéktárolóba

A napokban Szakáts István kolozsvári aktivista is felhívta a figyelmet a problémára egy Facebook-csoportban. Közzétett egy videót, amelyben megmutatta, hogy az új hulladéktároló központban (CMID) nem kiválogatott hulladékot tárolnak, és néhány nappal később azt is közzétette, hogy a RADP az új cellában lévő szemetet válogatott hulladékkal takarja le. 

Október 1–7. között drónos felvételt készített az aktivista az integrált hulladékkezelő központ felett, rámutatva, hogy az új tározó cellájába szortírozatlan hulladék kerül. Bejegyzése szerint 8 cm-nél nagyobb tárgyak nem kerülhetnének a tározóba, de láthatóak 2,5 literes pillepalackok és ötliteres dobozok is. 

 

(Címlapi illusztráció forrása: Adobe Stock)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?