Koronavírus: vörös forgatókönyv lép érvénybe Kolozsváron is

Az óvodák, iskolák bezárását és a szabadtéri maszkviselést rendelte el egyebek mellett a Kolozs megyei vészhelyzeti bizottság azokon a településeken, ahol az elmúlt 14 napban jegyzett új fertőzések összesített száma ezer lakosra vetítve meghaladta a 3-at.

A megszorító intézkedések Kolozsvárra, Szászfenesre és Alsódetrehemre érvényesek. Ezeken a településeken október 22-étől, csütörtöktől felfüggesztik a hagyományos oktatást és minden tanintézmény online oktatásra tér át.

A kolozsvári egyetemekre nem vonatkozik a megyei vészhelyzeti bizottság döntése, minden felsőoktatási intézmény maga dönti el, hogyan folytatja a tanítást. Ugyanakkor a bölcsődéknek sem kell kötelező módon bezárniuk.

Emellett szerda éjféltől (csütörtök 00:00 órától) kötelező lesz a nyílt köztereken is a szájat és az orrot eltakaró védőmaszk viselése minden 5 év feletti személynek. Elrendelték a mozik, színházak, játéktermek bezárását, és az éttermek, kávézók belső tereinek bezárását. A klubok, bárok, szórakozóhelyek nem működhetnek.

Kolozs megye prefektusának tájékoztatása szerint Kolozsváron jelenleg 3,36, Szászfenesen 3,38, Alsódetrehemre pedig 3,04 ezrelék a fertőzési ráta. Csütörtökön a Ro-Alert rendszeren keresztül fogják értesíteni a lakosságot a meghozott intézkedésekről. 

(Címlapi illusztráció forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?