Mission possible: magyar rendőr Romániában

Június 14-ig lehet feliratkozni felvételire a belügyminisztériumhoz tartozó rendőriskolákba. Az országban működő hat intézményben összesen 1177 kadétot fogadnak idén, ebből 16 hely romáknak van fenntartva, 21 pedig más nemzeti kisebbségek tagjai számára. Emellett a felsőfokú képzést biztosító bukaresti rendőrakadémia 6 magyar, 9 roma és 5 egyéb nemzetiségű diákot vár.

A nemzeti kisebbségek számára idén fenntartott helyek száma hirtelen áttörés Ádám Gábor, az Etnokulturális Kisebbségek Forrásközpontjának programvezetője szerint, aki 2007 óta kampányol a forrásközpont nevében a magyar közösségekben azért, hogy az érettségiző fiatalok lehetséges opciói közé iktassák be a rendőri, katonai pályát is. A kampány elnevezése „Lehetséges küldetés”. Tavaly egyharmadára csökkentették a rendőriskolákban a beiskolázási helyeket az előző évhez képest, ezért is meglepő, hogy ilyen szép számban adtak most helyeket a kisebbségnek, mondta el lapunknak Ádám.

A Kolozsváron működő rendőriskola idén 160 helyet hirdet meg, ebből 6 roma és 9 más nemzetiségű jelentkezőt fogad rendőrképzésre, hasonlóképp a Prahova megyei Câmpina is. A Nagyváradon működő határrendészeti képzésre egy-egy jelentkező számára tartottak fenn helyet a roma, illetve a más nemzetiségűek esetében, az ugyancsak Prahova megyei Boldești-i tűzoltóképzőre két-két helyet. Csendőrképző két településen van, Drăgășani-ban és Fălticeni-ben, és egyikben sincs fenntartott hely a nemzeti kisebbségek számára. Kisebbségiek számára a bukaresti Alexandru Ioan Cuza Rendőrakadémia jogi szakán 5 helyet tartanak fenn a 48-ból (kettőt magyarok, kettőt romák és egyet más nemzetiségűek számára), míg a közrendészeti kar 175 helyéből 10-re várják a romántól eltérő nemzetiségűek jelentkezését (négy magyar, négy roma és két egyéb nemzetiségű számára van fenntartva hely).

Tavaly egyetlen magyar férfi jelentkezett a câmpinai rendőriskolába az országból, a romáknak fenntartott helyekre pedig összesen kilenc férfi és két nő. Az általános túljelentkezési arány itt 350 százalékos volt. A Câmpinán felvételt nyert jelentkezőknek csupán 4,5 százaléka származik erdélyi megyéből, ezek Brassó, Szeben, Temes, Maros, Fehér és Beszterce-Naszód.

Azt hiszik, csak a románoknak jár a rendőri állás

Ezzel szemben Kolozsváron túlnyomó részt erdélyiek iratkoznak be, és akad köztük székelyföldi fiatal is – tudtuk meg Ádám Gábortól. A szakértő szerint összetett oka van annak, hogy Romániában a kisebbségi rendőrök aránya alig haladja meg az egy százalékot.

Részben a múlt rendszerből gyökerezik, amikor a kisebbségi, így a magyar köztudatba is az a meggyőződés vésődött, hogy az ország rendfenntartásával kapcsolatos közigazgatási pályákra csak románok jelentkezhetnek. Másfelől, az altisztképző iskolák alkalmassági vizsgáján felmerülő motivációs kérdések 50 százalékában kiderül, hogy a rendőrnek jelentkező fiatal családjában hagyomány ez a szakma.

„Tehát ez ugyanazt igazolja: ha a családban nem volt rendőr, akkor nagy valószínűséggel nem is lesz” – fogalmazott Ádám, hozzátéve hogy a Székelyföldön egyértelműen a román nyelv hiányos ismerete a legnagyobb akadály a fiatalok jövőképében, amikor rendőri pályáról van szó.

„Volt egy kovásznai diákunk, aki tavalyelőtt nyert felvételt a kolozsvári iskolába, és bizony első félévben annyira elbizonytalanodott a román nyelv miatt, hogy személyesen kellett bátorítanunk őt, hogy ne hagyja ott az iskolát” – szemléltette a maszol.ro-nak a szakértő.

Roxana Cristea, a Szatmár Megyei Rendőrfelügyelőség szóvivője a sajtónak elmondta, szerinte felvételiznek magyar nemzetiségűek a rendőriskolákba, azonban nem a számukra fenntartott helyekkel próbálkoznak.

Sok román rendőr ért magyarul?

Állítólag nem készült nyilvántartás arról, hogy a Szatmár megyei rendőrfelügyelőségeken hány magyar dolgozik, de a szóvivő úgy véli, jó, ha egy rendőr beszél magyarul is, hisz sokkal könnyebben szót ért így az emberekkel. Hozzátette: ebből a szempontból nem is a rendőrként dolgozó magyarok száma a lényeges, hanem az, hogy hányan ismerik a nyelvet. Cristea szerint Szatmár megyében a román rendőrök közül meglehetősen sokan értik és beszélik a magyart.

Ellentmond ennek Ádám Gábor, aki szerint a román rendőrök egy része, ha kisebbségi közösségbe kerül a munkája által és ott letelepedik, néhány évbe telik, amíg megértési szinten elsajátítja a kisebbségi közösség nyelvét, és leghamarabb 6-7 év elteltével tanul meg beszélni is. „2013-ban már nem divat a kisebbségi nyelvek ismerete – fogalmazott Ádám – nem úgy, mint 60-100 évvel ezelőtt, amikor már a családban megtanulták egymás nyelvét az együtt élő közösségek”.  

1-ről 10 százalékra kéne tölteni a jelenlétet

Ádám Gábor szerint rendkívül fontos lenne, hogy a kisebbségi közösségekben anyanyelvi rendőrök is dolgozzanak, hiszen a rendőri tevékenység első sorban kommunikáción és kapcsolattartáson alapszik. Aki a közösség nyelvét beszéli, a kultúráját ismeri, az hatékonyabban végzi a munkáját – magyarázta a szakértő.

Ezért is felhívja a figyelmét valamennyi érettségiző diáknak, ha egy kicsit is rendelkezik sportadottságokkal – mivel ez alapfeltétele a rendőriskolába való felvételnek –, és különösebb elképzelése még nincs a pályaválasztásról, akkor jelentkezzen a kolozsvári vagy a câmpinai iskolába, barátkozzon ennek a szakmának a lehetőségével is, hisz nagyon fontos, hogy a közösség saját emberei valamennyi szinten a megfelelő arányban képviseljék magukat a rendőrségben is. „A jelenlegi félhivatalos információk szerint a rendvédelmi szerveknél 1 százalék a kisebbségi dolgozók aránya – roma, magyar, német, ukrán együttvéve – a lehetőség szerinti 10 százalék helyett” – mutatott rá Ádám Gábor.

A belügyminisztériumhoz tartozó rendőriskolák honlapján közzétett információk szerint hétfőtől lehet jelentkezni a posztliceális képzésre való felvételire, a beiratkozás  június 14-ig tart. Azoknak a jelentkezőknek, akik a nemzeti kisebbségek számára fenntartott helyek egyikére pályáznak, bizonyítaniuk kell a nemzetiségi hovatartozást. Ezt az adott kisebbségi szervezet által kiállított igazolás vagy az érettségit igazoló okmány segítségével tehetik meg a kadétjelöltek.

A felvételizőknek egy sor feltételnek kell eleget tenniük, a román állampolgárság mellett egyebek mellett kötelező a sikeres érettségi vizsga, 18 és 27 év közötti korhatár, büntetlen előélet, férfiak esetében legalább 170 centiméteres magasság, a nőknél pedig legkevesebb 165 centiméter. A felvételi vizsga többlépcsős, a fizikai és pszichológiai alkalmassági tesztek kizáró jellegűek.

Kimaradt?