Keddtől kötelező a maszkviselés a csíkszeredai közterületeken

Újabb járványügyi intézkedéseket jelentettek be Csíkszeredában hétfőn a helyi katasztrófavédelmi bizottság ülése után: keddtől kötelező lesz a maszkviselés a közterületeken is, nem lehet gyülekezéssel járó rendezvényt szervezni, és újra korlátozzák az üzletekben az egy időben bent tartózkodó személyek számát. 

Csíkszeredában az utóbbi két hétre kiszámított fertőzési ráta a 3,5 ezrelékhez közelít – jelentette be hétfőn Ráduly Róbert, Csíkszereda leköszönő polgármestere. „Kézzel foghatóan, testközelbe került a járvány Csíkszeredában is. Közeli ismerősök betegednek meg, észlelnek magukon tüneteket. Olyan gyorsan terjed, hogy az egészségügyi rendszer gyakorlatilag telítődött” – mutatott rá az elöljáró.

Hozzátette: a jelenlegi helyzetben jó hír, hogy a csíkszeredai Hargita Megyei Sürgősségi Kórház intézkedése nyomán az intézmény fizioterápiás részlegén 20 fekvőhelyet alakítottak ki koronavírusos betegek számára, növelve ezzel az ellátórendszer kapacitását. Ugyanakkor a megyei mentőszolgálat munkatársai és a kórház sürgősségi részlege rendkívül túlterhelt – tette hozzá Ráduly Róbert.

Ezek a szabályok keddtől

A konkrét intézkedésekről a polgármester elmondta: kötelezővé teszik a maszkviselést Csíkszereda közterületein. Az intézkedés alól kivételt csak Csiba, Hargitafürdő és Zsögödfürdő jelent. Felfüggesztik a közönség jelenlétével megtartott kulturális eseményeket. Ez a rendelkezés érinti a város minden intézményét, a Szakszervezetek Művelődési Házát a Csíki Mozit és  a Csíki Játékszínt is – tette hozzá a leköszönő elöljáró.

Ezen kívül keddtől tilos lesz Csíkszeredában bármilyen gyülekezéssel járó esemény, rendezvény megtartása. Nem lehet ünnepségeket, megemlékezéseket, tüntetéseket, gyűléseket szervezni . Az egyházi szertartások nem esnek a tiltás alá. Ugyanakkor újra bevezetik, hogy az üzletekben egyszerre meghatározott számú vásárló tartózkodhat  – sorolta Ráduly. Az engedélyezett vásárlói létszámot az üzletek saját hatáskörükben határozzák meg a hatályos törvénykezés alapján, és kifüggesztik az üzletek bejáratnál.

Ráduly Róbert elmondta: a maszkviselési kötelezettség, a rendezvények és a gyülekezés tilalma mindaddig érvényben marad, amíg az ezer lakosra számított fertőzési ráta 3 ezrelék alá nem csökken. Ugyanakkor a boltok, üzletek esetében 1,5 ezrelék alá kell kerülnie ennek a mutatónak ahhoz, hogy eltekintsenek a helyiségekben tartózkodó vásárlók számát korlátozó a szabálytól.

A városi katasztrófavédelmi bizottság felkérte a világi és egyházi vezetőket, közszereplőket, a közvéleményt formáló személyeket arra, hogy megnyilvánulásaikban, bejegyzéseikben térjenek ki a helyes maszkviselésre, a távolságtartás és egyéb járványügyi szabály betartására.

(Borítókép: illusztráció/Facebook)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?