Az egészségügyi miniszter az esetszámok további növekedésére számít


-A A+

Az egészségügyi miniszter szerint még legalább két hétig fokozatosan emelkedni fog a koronavírus-fertőzöttek napi száma, amely pénteken immár harmadik napja meghaladta a négyezret.

Nelu Tătaru úgy értékelte: nem lehet azonnali eredményre számítani, de a veszélyhelyzetet újabb 30 nappal meghosszabbító kormányhatározatba foglalt szigorítások várhatóan két-három héten belül éreztetik majd hatásukat.

Mint korábban írtuk, csütörtöktől kezdődően nem szabad maszk nélkül kimenni a lakásból azokon a településeken, ahol a fertőzési ráta meghaladja a 3 ezreléket, és a kevésbé fertőzött településeken is kötelezővé vált a kültéri maszkviselés a zsúfolt helyeken.

A koronavírusos betegek számára elkülönített "Covid-kórházak" telítettsége miatt most már nemcsak a legfertőzöttebb régiónak számító Bukarestben, hanem országszerte elrendelték, hogy a kórházak mindenütt alakítsanak ki a koronavírusos betegek fogadására elkülönített részlegeket.

Az országban immár több mint ezer iskolát be kellett zárni (és az oktatást az internetre költöztetni), mert olyan településen működnek, amelyeken a fertőzési ráta meghaladta a három ezreléket, vagy mert legalább három osztályban megjelent a fertőzés.

Szeptember 15-e és október 15-e között 255 ezer páciens jelentkezett a sürgősségen, közülük 67 ezret utaltak be a kórházba - közölte egy pénteki szakértekezleten Nelu Tătaru. Hozzátette: érzékelhető, hogy a páciensek vonakodnak kórházban maradni a koronavírus-járvány miatt. Véleménye szerint a krónikus betegek állapotának súlyosbodására lehet számítani, mert a járvány okán nem jelennek meg rendszeresen a kezelő- vagy háziorvosuknál.EZT OLVASTA MÁR?

X