Három Hargita megyei településen vezetnek be szigorú korlátozásokat a következő két hétre

A Hargita megyei vészhelyzeti bizottság pénteken ismertette azon települések listáját, ahol a következő 14 napban különböző korlátozó intézkedéseket vezetnek be annak függvényében, hogy mekkora az adott városban vagy faluban a fertőzési ráta.

Azokon a településeken, ahol az új koronavírus-fertőzések összesített esetszáma az elmúlt két hétben nem éri el az ezer lakosra számolt 1,5-öt vagy ezzel egyenlő, október 18. és november 1. között a zárt térben zajló eseményeken, vallásos szertartásokon csak a helyek számának 50 százalékát foglalhatják el a résztvevők, míg a szabad téri rendezvényeken legtöbb 300 személy vehet részt a járványmegelőzés szempontjából szükséges távolság betartásával.

Azokon a településeken, ahol a  fertőzési ráta meghaladta a 1,5 ezreléket, de nem érte el a 3-at, a rendezvények csupán 30 százalékos kapacitással működhetnek. Ugyanakkor a zárt üzlethelyiségekben is meg kell felezni az egy időben bent tartózkodó személyek maximális számát, ugyanez érvényes a vendéglátó-ipari egységekre.

Utóbbi besorolás alá 17 Hargita megyei település tartozik jelenleg: Csíkszereda, Székelykeresztúr, Gyergyócsomafalva, Szentegyháza, Csíkdánfalva, Felsőboldogfalva, Lövéte, Galócás, Farkaslaka, Csíkszentmihály, Bögöz, Oklánd, Kászonaltíz, Csíkszentkirály, Csíkszentimre, Csíkszentmárton és Csíkszenttamás.

Van Hargita megyében három olyan település, ahol az elmúlt két hétben túllépte a három ezreléket a fertőzési ráta: Székelyudvarhely, Fenyéd és Csíkmadaras, ahol a beltéri 30 százalékos korlátozás mellett csak kültéren fogyaszthatnak élelmiszereket és italokat az éttermek, bárok vendégei. Az asztalok között a két méteres távolság megtartása kötelező, és egy asztalhoz maximum 6 személy ülhet le, ha nem családtagok.

Mindezek mellett a megye teljes területén kötelezik a szájat és az orrot eltakaró védőmaszk viselését a forgalmasabb köztereken, vásárokban, tömegközlekedési eszközökön és a megállókban, valamint a tanintézmények 50 méteres körzetében.

(Címlapkép forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?