Felszentelték Kolozsváron gróf hídvégi Mikó Imre újonnan elkészült sírkeretét

Születésének 215. és halálának 154. évfordulóján emlékeztek meg Kolozsváron a Házsongárdi temetőben gróf hídvégi Mikó Imréről október 15-én, csütörtökön. Ezen az alkalmon szentelte fel Gáll Sándor, az Erdélyi Református Egyházkerület Igazgatótanácsának kancellárja Mikó Imre újonnan elkészült sírkeretét.

A megemlékezésen megjelent közel két tucat érdeklődőhöz elsőként Kőrösi Viktor Dávid konzul szólt, őt követte Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki beszédében hangsúlyozta, hogy Mikó Imre, sok szolgálata mellett, elsősorban államférfi volt, nem pedig politikus, erről legjobban tettei beszélnek. 

Gergelyné Tőkés Erzsébet, a Házsongárd Alapítvány elnöke beszédében a Mikó sírkert történetét ismertette, amely Bánffy Miklós adományaként a református egyház tulajdona lett, az államosítás óta azonban nem sikerült a tulajdonjogot visszaszerezni, így a református egyház bért fizet a területért, így biztosítva, hogy a kripták, sírkövek restaurálása folytatódhasson. 

A Házsongárd Alapítvány amúgy idén ünnepelte volna fennállásának és tevékenykedésének 20 éves évfordulóját, de mint sok minden mást, a koronavírus okozta válság ezt is ellehetetlenítette. Bár ünneplést nem lehetett szervezni, a munkát tudták folytatni, így a Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma által meghirdetett Külföldi Magyar emlékek megőrzése keretéből pályázták meg az obeliszk kifaragását. 

A munkálatokat Kovászna Megye Tanácsa is támogatta.

Kimaradt?